Dingęs lėktuvas „An-2“ sveikas rastas pievoje

 „Ačiū visiems už pagalbą! Lėktuvas rastas!“, – liepos 7-osios popietę, apie 15 val. dėkojama Kauno parašiutininkų klubo facebook paskyroje. 18 val. lėktuvas buvo parskraidintas ir stovi įprastoje vietoje Pociūnų aerodrome. 

Pavogto lėktuvo viražai daug kam atrodė pavojingi.

Lėktuvo „An-2“, dar vadinamo „kukurūzninku“ pasigesta apie 8 val. Pociūnų aerodrome. Kauno aeroklubo teritorijoje gyvenatys sportininkai pasakojo, kad girdėjo variklio gausmą. Nekreipė dėmesio. Kaip manoma, pagrobėjas lėktuvu nuriedėjo į kitą aerodromo galą, ten pašildė variklį ir pakilo. Sportininkus išjudino svilėsių kvapas, sklindanti iš kambario, kuriame gyveno seniai nuo alkoholio neišsiblaivantis buvęs aviatorius. Spėta laiku, ugnis nespėjo įsižiebti. Vyro patalpose nerasta. Iškviesti ugniagesiai, policija.

Lėktuvą skraidino girtas 

Paskelbus žiniasklaidoje apie pagrobtą lėktuvą gauti pranešimai, kad apie 5 val. ryto žmonės matė virš rūke paskendusio Birštono, Prienų žemame aukštyje ratus sukantį „kukurūzninką“. Vėliau gauta žinutė, kad galimai ieškomas lėktuvas yra Prienų raj. Giniūno kaimo pievoje. Po sparnu guli kažkoks senis. Atvykę pareigūnai sulaikė lėktuvo pagrobimu įtariamą vyrą. Jis pripūtė beveik 3 promiles. 

AN-2 Giniūnų kaimo pievoje. 

Kauno parašiutininkų klubo vadas Kęstutis Milišauskas sakė, kad lėktuvą nuvarė buvęs jo draugas, „kietas“ parašiutininkas, aviatechnikas, instruktorius, 55 metų Aidas Varanauskas. 1996 metais jis kartu su kitu parašiutininku Valdu Ūsu pasiekė iki šiol nepagerintą rekordą – dviese ore išskleidė didžiausią Lietuvos trispalvę (212 m). Už tai buvo apdovanoti S. Dariaus ir S. Girėno medaliais. 

Baigti skrydį privertė besibaigiantis kuras

Aidą lėktuvu „An-2“ skristi išmokė pats Kęstutis. Aidas skraidė neilgai, nes įniko gerti. Kaip buvusiam draugui, K. Milišauskas laikinai leido pagyventi klubo patalpose. Tas „laikinai“ tęsiasi daugiau kaip 15 metų. Gyveno veltui, nieko nemokėjo. Kęstutis dar mėgino draugą „pastatyti ant kojų“, ragino gydytis nuo alkoholio ir darbą buvo suradęs. Kažkiek dirbo „furistu“, prieš trejetą metų prarado vairuotojo teises, įniko kasdien gerti. Pastaruoju metu su niekuo nebendravo, iš savo kambario retai išlįsdavo.

AN-2 parskraidino pilotas Jonas Janušauskas.

„Daug šunybių yra man iškrėtęs, bet kad lėktuvą nuvarytų,“ – gūžčiojo kalbėdamas K. Milišauskas.

Baigti skrydį Aidą privertė besibaigiantis kuras. Nors tvyrojo rūkas, atsitiktinumo dėka, o gal ne, nusileido į vienintelę tinkamą pievą. Vėžės rodo, kad nusileidęs dar pariedėjo, apsisuko ir užmigo po sparnu. Dabar laiką leidžia Alytaus areštinėje.

AN-2 iprastoje vietoje Pociūnų aerodrome.

Lėktuvą parašiutininkai rado sveikutėlį. Beliko užpilti kuro, prasukti propelerį ir paskraidinti į Pociūnus.

Nuotraukos teksto autorės.