Aviacijos viktorina vyko 200 mokyklų

Sausį ir vasarį įvyko viktorinos „Pažink aviacijos pasaulį“ kulminacija – 200 šalies mokyklų moksleiviai sėdo į suolus spręsti aviacinių užduočių. Moksleivius įkvėpė viktorinos prizai: kiekvienoje mokykloje nugalėtojo laukė laimikis – skrydis lėktuvu vasarą artimiausiame aerodrome.

Per trejus tęstinio projekto metus, rengiant viktorinas kasmet, bus paskraidinta  600 vaikų. Viktorinos organizatoriai – žurnalas „Aviacijos pasaulis“ ir fondas „Sparnai svajonei“ praėjusiais metais padovanojo žurnalo prenumeratą 200 mokyklų bibliotekų visuose Lietuvos kampeliuose. Specialiai sukurtoje žurnalo rubrikoje buvo publikuotas straipsnių apie orlaivių konstrukcijas ciklas, pažymėtas viktorinos ženklu. Tad vaikai per metus po truputį įgijo žinių apie aviaciją.

Vaikai aktyviai ruošėsi viktorinos finalui

Šių metų sausio pabaigoje ir vasario pradžioje mokyklose buvo surengti viktorinos finaliniai etapai. Moksleiviai atsakinėjo į anketose pateiktus aviacinius klausimus, pasitikrino, ką sužinojo skaitydami aviacinį leidinį. Per pusvalandį reikėjo atsakyti į 20 klausimų.
Rezultatai parodė, kad vaikai gerai pasikaustė ir viktorinoje dalyvavo aktyviai. Į „Aviacijos pasaulio“ redakciją pasipylė vienas už kitą emocingesni reportažai, kupini dėkingumo žodžiai, nuostaba, gražios mintys apie aviaciją.
Skrydį pasiryžusiems laimėti vaikams neatrodė sunkūs net tokie viktorinos klausimai: kaip vadinamas lėktuvas, kurio sparnas yra pritvirtintas liemens viršuje; kokia liemens schema yra labiausiai paplitusi ir dažniausiai naudojama šiuolaikiniuose lėktuvuose; kaip vadinamas lėktuvas, turintis vieną sparną; kiek variklių gali turėti šiuolaikiniai lėktuvai?

Moksleivių džiaugsmui nebuvo ribų: jie atrado naują – aviacijos – pasaulį, laimėjo prizų, o nemažai vaikų laimėjo skrydžius.

Laimėtojai vasarą bus skraidinami lėktuvais

Pagal viktorinos taisykles finaliniame etape galėjo dalyvauti iki 20 vienos mokyklos moksleivių, daugelyje mokyklų tiek ir susirinko. Be pagrindinio prizo – skrydžio, visi vaikai apdovanoti aviaciniais suvenyrais. 
Keletas tūkstančių vaikų atidžiai skaitė vienintelio Baltijos šalyse aviacinio žurnalo „Aviacijos pasaulis“ puslapius mokyklų bibliotekose, plėtė akiratį ir viktorinoje demonstravo puikias žinias. Moksleivių džiaugsmui nebuvo ribų: jie atrado naują – aviacijos – pasaulį, laimėjo prizų, o nemažai vaikų laimėjo skrydžius. Tad vasarą jų laukia nauji atradimai aerodromuose ir ore. Kai kurie mokyklose gavo naujas sparnuotas pravardes, vadinami Dariumi ir Girėnu ar tiesiog lakūnais, lakūnėmis.

Jauniausios prizininkės – dešimtmetės

Aviacinėje viktorinoje dalyvavo įvairių amžiaus grupių vaikai. Didžiausia staigmena tapo tai, kad jauniausiomis aviacijos žinovėmis tapo trys dešimtmetės mergaitės – jos aplenkė nuovokumu savo bendraamžius ir vyresnius. Prizininkės mokosi Kretingos r. Rūdaičių mokykloje, Šilalės r. Upynos Stasio Girėno vidurinėje mokykloje ir Kauno Juozo Grušo meno gimnazijoje. 
„Žurnalo korespondentas lankėsi sostinės Lazdynų mokykloje ir stebėjo, koks buvo emocingas finalas. Laimėtoja taip džiūgavo dėl būsimo skrydžio, kad ir juokėsi, ir verkė vienu metu. Nors viktorina nebuvo labai lengva, bet labai jau įkvepiantis ir verčiantis dalyvauti buvo prizas – skrydis lėktuvu, vaikai noriai įsitraukė į žaidimą“, – sakė žurnalo „Aviacijos pasaulis“ vyr. redaktorė Vilma Jankienė.

Investuojama į vaikų pažinimą

Projektas „Pažink aviacijos pasaulį“ yra tęstinis, vyks trejus metus, kasmet bus prenumeruojamas žurnalas „Aviacijos pasaulis“ mokykloms, organizuojami viktorinos finaliniai etapai ir paskraidinami visi mokyklose išaiškinti laimėtojai.
Aviacijos populiarinimo idėją finansiškai remiantis fondas „Sparnai svajonei“ tiki, kad aviacija susidomės daug jaunų žmonių, jie rinksis aviacines profesijas, susipažins su savo šalies aviacijos istorija ir gerbs ją.