Trys tariamos bombos keitė „Ryanair“ skrydžių maršrutus

Praėjusių metų liepos 13 diena netikėtai paženklino aviakompanijos „Ryanair“ skrydžių, kurių metų pradėjo atsirasti melagingi pranešimai apie lėktuvuose neva esančias bombas, pradžią.

Tąkart skrydžio iš Krokuvos į Dubliną metu (2020 m. liepos 13 d.) virš Šiaurės jūros artėjant prie Anglijos krantų du vyrai paskelbė, kad lėktuvo tualete yra bomba. Buvo pakelti 2 naikintuvai „Eurofighter Typhoon“, kurie palydėjo keleivinį lėktuvą iki greta Londono esantį Stanstedo oro uostą. Lėktuvas buvo nutemptas į  aerodromo pakraštį, abu grasintojai suimti, visi keleiviai išlaipinti, iškrauti jų daiktai, tačiau viską pertikrinusios tarnybos bombos nerado. Keleiviams po trumpo užlaikymo buvo paskirtas atsarginis „Ryanair“ lėktuvas, kuris tęsė kelionę iki Dublino.

2021 metų gegužės 23 dieną, sekmadienį, „Ryanair“ skrydžio iš Atėnų į Vilnių metu, artėjant prie Lietuvos „mįslingos kilmės“ elektroniniu paštu buvo gautas pranešimas apie lėktuve esančią bombą. Lėktuvui priartėjus prie Lietuvos sienos ir pakeitus skrydžio kryptį link Minsko buvo įjungtas atsakiklio (angl. transponder) kodas 7700, pranešantis apie esamą pavojingą situaciją. Buvo pakeltas Baltarusijos naikintuvas, kuris nukreiptą lėktuvą palydėjo iki Minsko oro uosto. 

Visi keleiviai išlaipinti, iškrauti jų daiktai, tačiau viską pertikrinusios tarnybos bombos nerado.

Visi keleiviai buvo išlaipinti, iškrauti jų daiktai, tarnybos atliko patikras ir bombos nerado. Baltarusijos tarnybos suėmė žurnalistą su jo drauge, dar keli keleiviai pasišalino ir į Vilnių nebeskrido. Keleiviams po 7 valandų užlaikymo buvo leista tuo pačiu „Ryanair“ lėktuvu grįžti į Vilnių. Lėktuvą su 121 jame likusiu keleiviu iki Lietuvos pasienio lydėjo naikintuvas. Po kelių dienų tuščias „Ryanair“ lėktuvas iš Vilniaus buvo nuskraidintas į greta Londono esantį Stanstedo aerouostą. 

Praėjus vos vienai savaitei, gegužės 30 dieną (vėl sekmadienį) „Ryanair“ skrydžio iš Dublino į Krokuvą metu, skrendant netoliese Berlyno buvo gautas pranešimas apie lėktuve esančią bombą.

Keistas nesėkmių laikotarpis atsirado aviakompanijos „Ryanair“ skrydžių istorijoje.

Lėktuvui, skraidinusiam 160 keleivių buvo liepta nusileisti prie Berlyno esančiame Brandenburgo oro uoste. Naikintuvai lėktuvui palydėti nebuvo pakelti ir atsakiklio kodas 7700 nebuvo įjungtas. Keleiviai buvo išlaipinti, iškrautas jų bagažas. Po patikros, praėjus 7 valandoms buvo paskirtas atsarginis „Ryanair“ lėktuvas, kuris nuskraidino keleivius į Krokuvą. Po paros atgal į Stanstedą buvo išskraidintas ir šis, priverstinai Berlyne nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas.

Išties keistas nesėkmių laikotarpis atsirado aviakompanijos „Ryanair“ skrydžių istorijoje. O štai maršrutas Krokuva-Dublinas ir Dublinas-Krokuva civilinių lėktuvų skrydžių istorijoje tapo pirmuoju pasaulyje, kai abiejuose tuos pačius miestus jungiančiuose maršrutuose buvo įtartos lėktuvuose padėtos bombos. Ir visa tai nutiko mažiau kaip per 11 mėnesių. Kažkokie pakeitimai turėtų atsirasti skrydžių saugumo reglamente, jei tokie dalykai vyksta tiesiog Europos viduryje.