„Oro navigacija“ klientams pristatys naujovę – oro navigacijos duomenis 3D formatu

Oro  navigacijos paslaugas teikianti valstybės įmonė (VĮ) „Oro navigacija“ pradeda naudoti naują programinę įrangą, kuri leis oro navigacijos paslaugų teikėjams, aviacijos gamintojams ir kitiems aviacijos dalyviams ateityje sutaupyti lėšų, efektyviau valdyti žmogiškuosius išteklius bei oro navigacijos informacijos duomenis atvaizduoti 3D formatu.

Galimybė parodyti duomenis 3D formatu yra naujovė oro navigacijos paslaugų srityje Lietuvoje, nes iki šiol oro navigacijos informacijos duomenis buvo galima įsigyti tik elektroniniu PDF formatu.

Šiuo metu VĮ „Oro navigacija“ parengta oro navigacijos informacija naudojasi įvairūs oro erdvės dalyviai – lėktuvų pilotai, skrydžių vadovai, avialinijų atstovai. Į informacijos parengimo procesą įtraukiama daugybė žmonių.

Matyti Lietuvoje esančius objektus 3D formatu galės oro navigacijos informacijos paslaugų naudotojai, jau įsidiegę specialią įrangą ir turintys galimybę priimti informaciją AIXM5.1 formatu.

Naujoji „ArcGIS for Aviation“ programinė įranga turi specializuotus įrankius, skirtus didelės apimties aeronavigacinių duomenų valdymui bei žemėlapių paruošimui. Šie įrankiai apima priemones oro erdvės ribų ir aukščių įvedimui ir atnaujinimui, trimatei oro erdvės kliūčių analizei ir vizualizacijai, kartografinei vizualizacijai, oro navigacinių žemėlapių paruošimui ir automatiniam duomenų atnaujinimui. Tai leidžia efektyviau valdyti žmogiškuosius išteklius ir sutaupyti lėšų.

Įranga visiškai atitinka oro navigacijos duomenų mainų AIXM5.1 formato reikalavimus. Ji sudaro galimybę nacionalinius oro navigacijos informacijos duomenis įrašyti į Europos oro navigacijos informacijos teikėjos (angl. EAD) duomenų bazę. Pasak specialistų, naujoji įranga yra puikus įrodymas, kad Lietuva eina koja kojon su šiuolaikinių oro navigacijos paslaugų sektoriaus naujovėmis.

Matyti Lietuvoje esančius objektus 3D formatu galės oro navigacijos informacijos paslaugų naudotojai, jau įsidiegę specialią įrangą ir turintys galimybę priimti informaciją AIXM5.1 formatu. Šiuo metu iš Lietuvos kaimynų tokią galimybę turi Latvijos oro navigacijos paslaugų teikėja LGS, kuri Europoje yra viena iš pirmaujančių dalyvių oro navigacijos informacijos paslaugų srityje.

Programinę įrangą „Oro navigacijai“ pateikė bendrovė ,,Hnit-Baltic“, kuri šiuo metu yra vienintelė Esri, vienos iš pasaulyje pirmaujančių kartografinės įrangos gamintojų, atstovė Lietuvoje.