Pirmosios civilių kosmoso keliautojų įgulos buitis buvo ribota

Praėjus kelioms dienoms po ką tik pasibaigusios misijos „Inspiration4“ iškyla vis naujų, ypač pikantiškų detalių.

Tualetas

 Dar prieš skrydį buvo numanoma, kad trijų dienų trukmės misijoje kils problemų dėl pasinaudojimo tualetu. Iki šiol „Dragon" kapsulėse tokia problema neiškildavo, nes astronautai gana greit pasiekdavo Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kurioje pratęsdavo jų misijoje numatytą veiklą. Bet trijų dienų skraidymo atveju iškilo nenumatytas gedimas — nesuveikė išsiurbimo ventiliatorius, todėl keliautojai nuolat jautė silpną šlapimo kvapą. O apie pačią tualeto įrangą kol kas nieko neskelbiama, net keliautojai nutyli pikantiškas detales.

Paminėtina, kad tualetas buvo įrengtas kapsulės pirmgalyje, kur vietoje įprastinės jungties susijungimui su TKS yra integruotas skaidrus Žemės (ir Kosmoso) stebėjimo kupolas. Keliautojai juokavo, kad tai pats nuostabiausias tualetas Visatoje, kuomet sėdint ant klozeto per kupolą matosi Žemės gaublys!

Video komentarą apie šį įrengimą galima peržiūrėti čia.

Šaltas maistas

Įgulos valgiaraštis.

Maisto pašildymo problema. Keliautojai turėjo pasiėmę šaltą picą, bet pasišildyti nebuvo galimybės, tad valgė šaltas. Interviu su Dr. Sian Proctor apie kosmoso misijoms skirtą maistą - paspaudus čia.

Internetas

Keliautojai neturėjo pastovaus ryšio, neveikė internetas, tad jų bendravimas su Žeme per socialinius tinklus buvo neįmanomas. Bendravimui su Žeme buvo skirtas „Near Space Network“, tačiau šis tinklas, per dieną į Žemę atsiunčiantis net 30 terabaitų duomenų, yra labai užimtas, civilių reikmėms ribotas, o prioritetas, žinoma, skiriamas NASA. 

Starlink tinklas

„Starlink" palydovų tinklas.

„Spacex" vadovas Elonas Muskas pažadėjo pagerinti tokių skraidymų buities sąlygas ir išspręsti „tualetines“ problemas, kapsulėje įdiegti mikrobanginę krosnelę, o taip pat per kosminio interneto „Starlink" paslaugas keliautojams suteikti nemokamą, ypač greitą, siekiančią 10 gigabitų per sekundę spartos bevielio interneto prieigą (originali Elono Musko citata Twitter paskyroje „Dragon will have a food warmer & free wifi next time”).

Šaltinis: Inverse.com

Nuotraukų šaltiniai:

Tualetas - iš Businessinsider.com.
Įgulos valgiaraštis
Starlink tinklas

Rašykite pasiūlymus, komentuokite, klauskite, reklamuokite mūsų portalą, paremkite per Contribee.com/https-wwwaviacijospasaulislt