Privataus kosmoso turizmo era įsibėgėja (prologas)

Liepos 11 dieną naujausių straipsnių ciklą „Privataus kosmoso turizmo“ tema ketinau pradėti tokiu tekstu: „Milijardierius, seras, septyniasdešimtmetis, vilkintis tamsios spalvos aptemtą sportinį kostiumą bei dėvintis šalmą ir juodus akinius į nuosavą kosminį centrą skrydžiui su maža nuosava raketa link kosmoso atvažiavo dviračiu“ arba „Panašiai, kaip po komandinių dviračių lenktynių, ant artimojo kosmoso nugalėtojų pakylos iš keturių didžiulių butelių vienas kitą šampano kosminio džiaugsmo purslais taškė naujai „iškepti“ civiliai astronautai“.

O jau liepos 20 dieną temą pratęsti planavau tokiais tekstais: 

„Keturi civiliai asmenys, vilkintys kosmoso turizmo skrydžiui pritaikytus kostiumus, susėda į vieną naujausių pasaulyje ekstremaliam turizmui skirtą daugiavietį elektromobilį „Rivian“ ir iš žvyruotos aikštelės pajuda link nuosavame kosminiame centre skrydžiui paruoštos nuosavos raketos“ arba „Beveik šešiasdešimtmetis, turtingiausias planetos žmogus su ką tik iš nuosavo kosminio centro nuosava raketa į tikrą kosmosą iškeltos ir sėkmingai atgal Žemėn nusileidusios nuosavos kapsulės išlipo dėvintis... šiaudine skrybėle“.

Nuotraukos šaltinis: Blue Origin

Tai būtų buvę tik keli naujausių laikų privačių kosminių odisėjų aprašymo štrichai.

Džiaugtis ir žavėtis galima, reikia, privaloma. Bet yra klausimų, kurie dar ilgai bus aptariami NASA ir pasaulio kosmoso bendruomenėje. Prisipažinsiu, neskubėjau versdamasis per galvą dalyvauti informacinėse varžybose ir rungtyniauti su žiniasklaidos magnatų ekstra skubiai teikiamu (kai kurių net gyvai) informacijos srautu, liaupsinti bei skambiais astronautų epitetais apdalinti milijardierių Ričardo Bransono ir Džefo Bezoso – tikrų, užkietėjusių privataus kosmoso turizmo pionierių.

Nuotraukos šaltinis: Virgin Galactic

Be abejonių, jų skrydžiai – tai istoriniai įvykiai kosmoso technologijų srityje, perpintoje turizmo elementais. Taip pat mane užlaikė senokai turima informacija, kad abiejų kosmoso turistų ekipažų pripažinimas astronautais bus svarstomas JAV Transporto departamento Federalinėje aviacijos agentūroje.

Svarbiausia – kelti teisingus klausimus

Prabėgus beveik mėnesiui ir susigulėjus įvairialypiai informacijai galima pradėti skaitytojams teikti daug įdomių nepastebėtų, neaprašytų dalykų, pakomentuoti neteisingai ir net klaidingai traktuojamus veiksmus ar procedūras, o taip pat atskirais straipsniais aprašyti istoriškai su kosmoso turizmo pradžia  susijusius faktus. 

Pabandysiu, glostomas vasaros karščių ir trikdomas nenumatytų asmeninių reikalų, klausimų forma trumpai išvardyti, ko skaitytojai gali laukti planuojamame straipsnių cikle „Aviacijos pasaulio“ svetainėje.

Taigi, anot Jurijaus Gagarino „Kylam“.
Kas buvo pirmasis civilis (ne karo lakūnas), pakilęs į kosmosą? 
Kas buvo pirmieji civiliai kosmoso turistai, kaip skrido, kiek mokėjo, ką veikė būdami kosmose?
Kaip palyginti pirmuosius vos 15 minučių trukusius turistinius kosminius skrydžius su pirmojo JAV astronauto skrydžiu, kuriuos skiria 60 metų laiko tarpas? 
Kas bus pirmieji civiliai astronautai, ne vieną kartą apskrieję Žemę privačia raketa?
Jei atsiranda kosmoso turistų, ar yra kosmose viešbučių?
Ar Lietuvoje yra bent teorinė galimybė pakilti ir nusileisti kaip tai padarė „New Shepard“?
Kiek civilių asmenų ir kas yra nusipirkę kosmoso turisto vietą „Virgin Galactic“? Ar yra/bus lietuvių? Planuojama gauti išskirtinius interviu.
Kiek iki abiejų privačių kosminių skrydžių 2021 metais buvo kosmonautų, astronautų ir taikonautų, kurie yra bent kartą pilnai apskridę Žemę?
Kokia yra ketinimų iškelti raketas iš kitų skraidančių įrengimų (aerostatai, meteorologiniai balionai, lėktuvai) istorija? 
Skrydžių kaina nemenka, o ką pamatys būsimieji kosmoso turistai? Išlenktą melsvos spalvos Žemės horizontą, žvaigždes, gražius dykumos vaizdus po aparatu bei jame patirs trumpalaikę nesvarumo būseną. Ką ir kiek Žemėje galėjo matyti lėktuvo-raketos „Virgin Galactic“ ir kapsulių „Blue origin“ keleiviai? Galimas vaizdo ir geografinis palyginimas.
Kokie buvo tikslūs abiejų kosminių skrydžių parametrai? Kokia yra „Virgin Galactic“ raketą keliančio lėktuvo skrydžio trajektorija? 
Koks yra rusų kosmonauto Igorio Volko dešimties metų senumo komentaras apie būsimą skrydį su „Virgin Galactic“?
Kur galima pamatyti pilnus kosmoso turistų skrydžių įrašus ir rasti tų kompanijų tinklapius? Bus galima pamatyti!
Kaip į kosmosą planavo iškelti pirmąjį privatų asmenį danai?
Kiek asmenų iš Lietuvos užsiregistravo tapti Europos kosmoso agentūros astronautais? Kas jie tokie? Galimi išskirtiniai interviu.

Skaitydami straipsnių ciklą sužinosite:

  • kaip ir kodėl buvo parenkami kosmoso turizmą užtikrinančios įrangos pavadinimai, kaip atrenkami būsimieji kosmoso turistai. Ar seniausia skridusi į kosmosą turistė jau buvo astronautė, pvz., lyginant su neskridusiu kosmonautu Rimantu Stankevičiumi;
  • kokias diskusijas sukėlė pastarieji du kosminiai skrydžiai, kokias sąlygas įvedė FAA, norint užsitarnauti astronauto vardą;
  • astronautų ženklo istoriją, kaip ir kada jie suteikiami, kas juos patvirtina, taip pat, kokie buvę astronautai įsegė ženklus 8 naujiems kosmoso turistams, ar tie ženklai buvo oficialiai FAA pripažįstami;
  • kokia yra artimiausia kosminio turizmo ateitis arti planetos Žemė ir ne tik greta jos.

Galima skirti paramą rubrikai

Atsinaujinančiame portale „Aviacijos pasaulis“ kuruosiu rubriką „Bepiločiai ir kosmosas“, rašysiu populiarinimo straipsnius šia tema. Portale skaitytojus reguliariai supažindinsiu su kosmoso mokslo ir technologijų kasdienybe, skelbsiu įdomiausių ateities kosminių misijų datas, jų tiesioginių startų laikus, trumpai aprašysiu misijų esmę, pirmą kartą lietuviškai skelbsiu kosmonautų ir astronautų (buvusių ar esančių karinių oro pajėgų lakūnų) kai kuriuos biografinius faktus, supažindinsiu su pasaulio kosminių centrų veikla ir panašiai.

Rašykite pasiūlymus, komentuokite, klauskite el. paštu saulius@aviacijospasaulis.lt. Jūs jau dabar galite prisidėti prie greitesnio ir kokybiškesnio, profesionalaus turinio kūrimo, junkitės prie paramos platformos ir skirkite nedidelę paramą: Contribee.com/https-wwwaviacijospasaulislt

Įžanginė nuotrauka – Lou Beach, šaltinis – https://www.nytimes.com/2011/03/01/science/space/01orbit.html