Pirmą kartą lietuvis iškovojo aukščiausią apdovanojimą Ispanijos akrobatinio skraidymo čempionate

Birželio 22-25 dienomis Pietų Ispanijos dangų raižė geriausi akrobatinio skraidymo pilotai. Tarp jų žiūrovai galėjo gėrėtis ir lietuvio Igorio Lobanovo akrobatiniais skrydžiais. Pilotas iš „Iron Wolf Aerobatics“ komandos, atstovaujantis Lietuvą, tapo pirmuoju lietuviu, kuris laimėjo Ispanijos akrobatinio skraidymo čempionatą „Standartinėje“ („Advanced“) kategorijoje.

Atvirasis Ispanijos akrobatinio skraidymo čempionatas vyko Pietų Ispanijos „La Caminera“ aerodrome. Šis čempionatas tarp Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo pilotų yra žymus dėl savo progresyvios ir aukšto lygio organizacijos, sulaukia itin didelio akrobatinio skraidymo profesionalų bei žiūrovų ir rėmėjų dėmesio ne tik iš Ispanijos, bet ir kitų pasaulio šalių.

Akrobatinio skraidymo pilotas Igoris Lobanovas ir komandos treneris Eltonas Meleckis.

Pirmą kartą šiame čempionate dalyvavo bei Lietuvai atstovavo pilotas Igoris Lobanovas. Nuo pat pirmosios savo pasirodymo programos lietuvis iškopė į pirmąją poziciją, jos neužleido iki pat varžybų pabaigos.
 
„Iron Wolf Aerobatics“ ir Lietuvos akrobatinio skraidymo rinktinės bei Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubo komandos lakūnas šiek tiek taškų prarado atlikdamas antrąjį varžybų vyr. teisėjo sudarytą pirmąjį nežinomą („Unknown 1”) kompleksą. Galėjo grėsti ir daugiau baudos taškų arba netgi diskvalifikacija. Mat, lėktuvas po trečios figūros atsidūrė kur kas žemiau, nei planuota, tačiau Igoris sugebėjo sėkmingai užbaigti likusią programos dalį, nepažeisdamas minimalios aukščio ribos.

Pasak komandos trenerio Eltono Meleckio, visą situaciją išgelbėjo ir tai, kad vėliau skridę varžovai nepasimokė ir padarė panašias klaidas, tad Igoriui pavyko išsaugoti savo pranašumą.
 
„Antrąją varžybų dieną, skrendant antrąjį nežinomą („Unknown 2„) kompleksą, Igoriui pavyko išvengti klaidų. Viskas buvo atlikta taip, kaip ir planavome. Karštas ir išretėjęs aukštuminio Pietų Ispanijos aerodromo oras nesutrukdė Igoriui užlipti ant aukščiausiojo nugalėtojų pakylos apdovanojimų laiptelio“, - sakė E. Meleckis.
 
Prieš pat čempionatą Igoris Lobanovas teigė, kad vienas pagrindinių tikslų šiemet – visapusiškai užsigrūdinti, dalyvaujant „Standartinės“ kategorijos varžybose bei įgyti varžybinės patirties, kad kitąmet galėtų žengti į aukščiausiąją lygą – „Unlimited“ kategorijos čempionatus.