Oreiviai sportiniais tikslais sušoko į sostinės padangę - varžybos skelbia laimėtojus

Birželio 11 dieną energingai startavo Vilniaus atviros karšto oro balionų varžybos. Į dangų sušokę spalvingi kupolai tarsi grąžino senus gerus laikus, kai oro balionai kildavo dažnai, o varžybų sezonas įsismarkaudavo daugelyje šalių. Šiandien nugalėtojais paskelbti: pirmoji vieta atiteko Martynui Lyčiui, antroji Vytautui Sviderskiui, trečioji Tadui Gegevičiui. Visi yra patyrę pilotai.

Vilniaus atvirosios varžybos, kuriose dalyvavo ir Latvijos oreiviai, sulaukė didelio susidomėjimo ne tik tarp sportininkų, bet ir žiūrovų. Visus išvarginęs COVID-19 karantinas staiga nuspalvino ne tik padangę, bet ir emocijas, tiek sportininkų, tiek žiūrovų.

Varžybų dienomis oras nelepino, vyravo kaitra ir permainingi vėjai, lietus, škvalas - tokiomis sąlygomis reikėjo pasinaudoti geresnio oro properšomis.

Orai nelepino, bet sportinės užduotys įvykdytos

Nors ir pirmosios varžybų dienos nebuvo ramios, oreiviams pavyko įveikti varžybų užduočių ir skrydžių minimumą (būtini du skrydžiai ir ne mažiau nei trys užduotys) ir netgi viršyti, tad visi liko patenkinti. Kaip visada - daug gražių akimirkų teko pamatyti padangėje ir sostinės gyventojams, svečiams. Jie galėjo stebėti ankstyvus rytinius ir vakaro startus Vingio parke, plaukiančius oru kupolus.

Pasak varžybų sporto direktoriaus Roberto Komžos, varžybų dienomis oras nelepino, vyravo kaitra ir permainingi vėjai, lietus, škvalas - tokiomis sąlygomis reikėjo pasinaudoti geresnio oro properšomis. Тačiau pavyko į orą kilti net 3 kartus ir atlikti 11 pratimų. Kovose dalyvavo 19 pilotų, o į padangę savo malonumui kilo iš viso 38 oro balionai.

Varžybų idėja kilo spontaniškai

Varžybų organizatoriai - Vilniaus oreivių asociacija. Jos prezidentas ir varžybų dalyvis bei prizininkas Tadas Gegevičius džiaugėsi, kad idėja kilo spontaniškai, galvojant, kad jau reikia kažką daryti.

„Vasaros pradžioje jau būdavome paskraidę 6-8 varžybose, tad šių metų karantinas planus pakeitė, ir kitose šalyse varžybos nevyksta, atšaukti nacionaliniai čempionatai, pasaulio karšto oro balionų čempionatas nukeltas į 2022 metus. Mes pagalvojome, pabandome! Viską suorganizavome per labai trumpą laiką. Oreivių bendruomenė entuziastingai atsiliepė, susiorganizavome aukšto lygio varžybas, buvo sukurtas net renginio tinklalapis, kiekvienas nešė lyg skruzdėlė po šapelį į bendrą varžybų aruodą, talkino būrys savanorių. Kiekvieno indėlis buvo svarbus, entuziazmo buvo išties daug!“ - neslėpė geros nuotaikos T. Gegevičius.

Kaip teigia oreiviai, lietuviai pirmieji pasaulyje suardė sportinę oro balionų karantino tylą. Pavykusios varžybos leidžia galvoti, kad gali pasisekti organizuoti ir kol kas atšauktą Lietuvos čempionatą.

Pirmą kartą išbandyta programėlė mobiliesiems telefonams

Šiose varžybose pirmą kartą karšto oro balionų varžybose buvo pasinaudota FAI (Tarptautinės aeronautikos federacijos) sukurta programėle mobiliesiems telefonams, o ją kūrė ir lietuviai, kuri leido vietoj logerių (mini kompiuteriukų) naudotis paprastesniu ir pigesniu būdu fiksuojant ir deklaruojant užduočių parametrus į serverį. Taškų skaičiuotojai informaciją mato serveryje ir nereikia fiziškai vieniems su kitais susitikti. Lietuviai pirmieji pratestavo programėlę, FAI ketina įteisinti programėlės naudojimą oficialiose varžybose nuo kitų metų.

Varžybų lyderių dešimtukas

Dėl nugalėtojo vardo šiose Vilniaus atvirose karšto oro balionų varžybose dalyvavo daug patyrusių sportininkų, o lietuviai, pripažinkime, yra geri sportininkai ir stebina bei džiugina savo pasiekimais ne tik šalies mastu. Tarp jų ir itin tituluoti pasaulio ir Europos čempionatuose, pasiek įvairių rekordų: Laurynas Komža, Rimas Kostiuškevičius, Rokas Kostiuškevičius, Gintautas Mockaitis. 

Varžybų lentelės dešimtukas išsirikiavo štai taip, tarp jų - ir viena moteris (iš viso kovose dalyvavo trys pilotės): M. Lyčius, V.Sviderskis, T. Gegevičius, Laurynas Komža, Vytautas Rudžianskas, Rokas Kostiuškevičius, Vytautas Junevičius, Žydrūnas Kazlauskas, Kęstutis Petronis, Julija Romanovskaja.