„LAK-16M“ incidentas Alytaus aerodrome

Alytaus aerodrome liepos 12 dieną 13.20 min. dešimtmetis sklandytojas patyrė kojos traumą, leidžiantis vaikams pritaikytu sklandytuvu „LAK-16M“ iš nedidelio – vieno metro aukščio mokomojo skrydžio metu.

Berniukas buvo prisisegęs diržais, o sklandytuvo konstrukcija yra specialiai pritaikyta mokomiesiems skrydžiams, kad įvairių galimų netikėtumų metu pilotas būtų maksimaliai apsaugotas. Tačiau vėjo gūsio šiek tiek pakreiptu sklandytuvu jaunasis pilotas nusileido ne visai sėkmingai, lūžo dešinė koja, vaikas buvo nugabentas į ligoninę ir jam suteikta medicininė pagalba.

LAK-16 M

Dešimtmetis berniukas Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokyklos Alytaus eskadrilėje sklandyti mokosi antrus metus. Iš viso šioje eskadrilėje mokosi 14 vaikų, tarp jų 4 mergaitės, instruktorius – Vytautas Kontrimavičius.

Pakomentuoti situaciją sutiko B. Oškinio vaikų aviacijos mokyklos direktorius Juozas Rimkevičius. „Incidentų mūsų mokykloje pasitaiko itin retai. Be šio nutikimo Alytuje, kai lūžo vaikui koja, ankstesnis įvykis, kai nusileidimo metu vaikas, dabar jau patyręs aviatorius, buvo nestipriai prasikirtęs kaktą, tai nutiko prieš 20 metų. Daugiau incidentų nebuvo.

Mūsų mokyklos eskadrilėse vaikai sklando jau daugiau nei tris dešimtmečius. Šimtai vaikų mokosi teorijos ir praktinių užsiėmimų, kasmet vyksta vasaros stovyklos ir varžybos, vaikai gauna jaunųjų sklandytojų licencijas. Skraidymų metodika yra itin saugi, tačiau ir dviračiu važiuojant galima patirti traumą. Šio nelaimingo atsitikimo, įvykusio ugdymo proceso metu, tyrimas vykdomas vadovaujantis Švietimo ir mokslo ministro nustatyta tvarka. Linkiu ir tikiuosi, jog jaunajam pilotui iki mokyklos koja sugis“, – sakė J. Rimkevičius.

Alytaus aerodromo vadovas Kęstutis Urbanavičius patvirtino apie incidentą. „Incidentas įvyko po vidurdienio, vaikas nuvežtas į ligoninę, kur nustatyta, kad lūžo koja. Mokomojo skrydžio metu pūtė nedidelis šoninis vėjas, matyt, tai galėjo būti priežastis, kodėl kryptelėjo sklandytuvas. Vaiko gyvybei pavojaus nėra“.

Papildyta 2018-07-30: Redakciją pasiekė gera naujiena, kad jaunasis sklandytojas, ne visai sklandžiai nusileidęs mokomuoju sklandytuvu, jau važinėja dviračiu ir toliau sėkmingai dalyvauja jaunųjų sklandytojų pamokose Alytaus aerodrome. 

B. Oškinio vaikų aviacijos mokyklos direktorius Juozas Rimkevičius informavo, kad mokyklos sudaryta komisija, dalyvaujant ir vaiko tėvui, atliko po incidento tyrimą, kaip numatyta mokyklos taisyklėse. VšĮ Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė pateikė išvadą, kad mokinys patyrė „krūtinės, pilvo ir dešinės čiurnos sąnario sumušimus“, o šios traumos prie sunkių nepriskiriamos. 

Anksčiau pasklidusi ir rerdakcijai pateikta informacija, kad vaikui lūžo čiurnos kaulas, nepasitvirtino.