Lietuvos aeroklubo prezidento rinkimai atidėti mėnesiui

Lietuvos aeroklubo – didžiausios aviacinės organizacijos – metinė ataskaitinė rinkiminė konferencija yra nemažas įvykis sporto pasaulyje. Kovo 25 dieną Kauno įgulos ramovėje vykusiame renginyje nekantriai visi laukė, kas taps naujuoju LAK prezidentu. Tačiau konferencija tapo tik ataskaitine. Prezidentas bus renkamas po mėnesio.

Maždaug šimtas aviatorių suvažiavo iš visų Lietuvos kampelių, kad išklausytų praėjusio laikotarpio LAK prezidento ataskaitą ir išrinktų naują prezidentą. Sporto visuomenei už savo kadencijos nuveiktus darbus atsiskaitė LAK prezidentas Gintaras Kalinauskas. Dalį savo pranešimo laiko jis skyrė atsakymams į „Aviacijos pasaulio“ dar spalio mėnesį užduotus klausimus, tuo metu ignoruotus. Atsakymai, išgirsti po 5 mėnesių, atrodo mažų mažiausiai keistai, tačiau tai vis geriau negu nieko. Redakcijos nuomone toks „išsidirbinėjimas“ menkina Lietuvos aeroklubo įvaizdį. Prezidentas pripažino padaręs klaidų.

Prisistatė nauja federacija

Po tradicinės sportininkų pagerbimo ceremonijos kalbėjo visi LAK federacijų vadovai, jie pasidalijo mintimis apie svarbiausius sporto reikalus – finansavimą, iškovotus medalius, problemas. Buvo atkreiptas dėmesys į skrydžių saugą. Kadangi valstybės skirtas finansavimas šiemet mažesnis, tai ir nuotaikos liūdnesnės. 

Buvo pristatyta susikūrusi nauja federacija – akrobatinio sklandymo. Ji pateikė pareiškimą Lietuvos aeroklubui, išreikšdama norą tapti LAK nare.

Pareigas iki šiol ėjęs G. Kalinauskas atsisakė kandidatuoti dar kartą, tad iš siūlomų kandidatų savo programas pristatė du pretendentai – Algimantas Raščius ir Gintaras Šurkus.

Iš dviejų kandidatų neišrinktas nė vienas

Svarbiausiu konferencijos klausimu tapo naujo LAK prezidento rinkimai. Lietuvos aeroklubo prezidento pareigos yra vienos garbingiausių aviacijoje. Tačiau jos nėra itin patrauklios – ant prezidento „kariamos visos katės“, todėl pretendentų į šį postą reikia ieškoti su žiburiu.

Pareigas iki šiol ėjęs G. Kalinauskas atsisakė kandidatuoti dar kartą, tad iš siūlomų kandidatų savo programas pristatė du pretendentai – Algimantas Raščius ir Gintaras Šurkus. Kandidatų pasisakymams buvo skirta po 15 minučių, tačiau nė vienas nesugebėjo iki galo įtikinti aviatorių savo idėjomis ir po pertraukos šešių federacijų atstovai pareiškė, kad rinkimus reikia atidėti. Taip ir buvo padaryta – nutarta rinkiminę konferenciją surengti po mėnesio.

Pagerbti aviacijos sportui nusipelnę žmonės

Konferencijos metu buvo pagerbti nusipelnę aviatoriai.

Kūno kultūros ir sporto departamento diplomai už 2017 metų Pasaulio F3K radijo valdomų aviamodelių čempionatą įteikti Augiui Bražiūnui (jaunių kategorija, 2 vieta) ir jo treneriui Valdui Bražiūnui.

III laipsnio LAK garbės ženklas už sportinius 2017 metų pasiekimus įteiktas Agnei Simonavičiūtei (už 2 vietą Europos moterų karšto oro balionų čempionate)

KKSD medaliu apdovanoti: Rolandas Mackus, Pasaulio F1 laisvo skridimo aviamodelių čempionato bendroje įskaitoje 3 vietos laimėtojas, ir jo treneris Romualdas Zaranka.

Lietuvos aeroklubo garbės ženklai įteikti: Andriui Bukauskui (I laipsnio), Nerijui Žukauskui (II laipsnio), Vaidui Venckui (III laipsnio), Jūratei Janušauskienei (III laipsnio), Vytautui Kašėtai (III laipsnio).

Lietuvos aeroklubas mažąsias padėkas įteikė: Pauliui Budovui (5 vieta Pasaulio F1A laisvo skridimo aviamodeliais čempionate), Virginijui Furmaniukui (5 vieta Pasaulio F1C laisvo skridimo aviamodeliais čempionate), Vaclovui Čyžui (4 vieta Europos F2D kordinių aviamodelių čempionate ir 1 vieta komandinėje įskaitoje F2D klasėje), Vytautui Rimšai (11 vieta Europos F2D kordinių aviamodelių čempionate ir 1 vieta komandinėje įskaitoje F2D klasėje).

LAK garbės ženklai įteikti už sportinius 2017 metų pasiekimus:

I laipsnio – Audriui Rasteniui (už 2 vietą Europos F2 kordinių aviamodelių čempionate bei iškovotą pirmą vietą komandinėje įskaitoje F2D klasėje),

II laipsnio – Rolandui Mackui (už 3 vietą Pasaulio F1 laisvo skridimo aviamodelių čempionate),

III laipsnio – Agnei Simonavičiūtei (už 2 vietą Europos moterų karšto oro balionų čempionate), 

Ignui Bitinaičiui (už 2 vietą Pasaulio jaunimo sklandymo čempionate), 

Joriui Vainiui (už 3 vietą Pasaulio jaunimo sklandymo čempionate), 

Vladislavui Plechanovui (už 3 vietą Europos S6A kosminių modelių čempionate), 

Augiui Bražiūnui (už 2 vietą Europos F3K radijo valdomų modelių čempionate), 

Gintarui Šablinskui (už didelį indėlį į aviamodelių sportą Lietuvoje bei aukštus sportinius pasiekimus),

Antanui Unikauskui (už ilgametę visuomeninę veiklą ir svarų indėlį populiarinant bei vystant aviacijos sportą).