Incidentas sklandymo čempionate: ore susidūrė du varžybų dalyviai

Liepos 15 dienos popietę Pociūnų aerodrome vykstančio Europos jaunimo sklandymo čempionato dalyvius ir administraciją pasiekė žinia – prie Merkinės miškų užfiksuotas krentantis sklandytuvas, o šalia jo – besiskleidžiantis gelbėjimosi parašiutas.

Krentantį sklandytuvą „Discus 2a“ (varžybinis numeris VM) iš oro pamatė kiti skriejantys čempionato dalyviai, kurie nedelsiant radijo ryšiu bandė susisiekti su Ignu Bitinaičiu, pilotavusiu minėtą sklandytuvą. 

Pilotai nenukentėjo

Ryšio nepavyko užmegzti nei radijo ryšiu, nei telefonu. Varžybų direktorius Vladas Motūza sureagavo operatyviai, ant kojų buvo sukeltos visos gelbėtojų pajėgos – policija, greitoji medicinos pagalba bei ugniagesiai gelbėtojai. Į orą taip pat buvo pakeltas paieškos sraigtasparnis. Tarnybų atstovai buvo nusiųsti į Merkinės apylinkes, prie Purplių kaimo. 

Praėjus valandai nuo gauto pirmojo pranešimo apie galimą incidentą, V. Motūzai telefonu  pavyko susisiekti su pilotu I. Bitinaičiu. Paaiškėjo, jog pilotas smarkiai nenukentėjo, o su juo susidūrusiam Danijos sklandytojui pavyko sėkmingai nutūpti į netolimą aikštelę.

Varžybų pratimas buvo nutrauktas

Preliminariai teigiama, kad danas sklandytuvo apatine dalimi kliudė Igno baltasparnį ir.... nulaužė aparato uodegą. „Numuštas“ sklandytuvas apsivertė ir įkrito į nugarinį suktuką. Sportininkas iššoko iš sklandytuvo maždaug kilometro aukštyje ir išskleidė parašiutą.

Lietuvio sklandytuvas itin apgadintas. Į įvykio vietą atvykę medikai apžiūrėjo nukentėjusį pilotą, jis jokių rimtų sužeidimų nepatyrė, atsipirko kūno nubrozdinimais. 

Įvykis tiriamas, o dienos pratimą buvo nuspręsta atšaukti abiejų klasių – klubinės ir standartinės – dalyviams.