Varžybos išaiškino naują Lietuvos klubinės klasės sklandymo čempioną

Rugpjūčio 6–15 dienomis Trakų rajone įsikūrusiame Paluknio aerodrome vyko Lietuvos klubinės klasės sklandymo čempionatas, kuriame savo jėgas išbandė 31 pilotas.

Net 10 dienų trukusiame Lietuvos klubinės klasės sklandymo čempionate buvo įvykdyti 4 pratimai iš numatytų dešimties. Koją sklandytojams ir maršrutą sudarinėjusiems administracijos atstovams kišo permainingi orai. Septintąją varžybų dieną meteorologinės sąlygos nepagailėjo iššūkių pilotams. Dėl šios priežasties tądien į finišo punktą – Paluknio aerodromą – nesugrįžo nei vienas dalyvis. Kiek daugiau nei trečdalis sklandytojų sutūpė į Valkininkų aerodromą, kiti buvo priversti rinktis kiek sudėtingesnes aikšteles (žemės plotus) – arimus, nupjautus javų laukus ir pan.

Elzės Maslauskaitės nuotr.

Šių metų klubinės klasės čempionate varžėsi 31 pilotas iš Paluknio, Pociūnų, Kartenos Biržų, Telšių aerodromų. Dalyvių tarpe taip pat buvo svečias iš Latvijos, Cesis mieste įsikūrusio Vidzemes aeroklubo.

Varžybų organizatorius džiugino ir tai, jog Lietuvos nacionalinėse varžybose nusprendė sudalyvauti ir jaunieji Lietuvos sklandytojai – Titas Jovaiša, Ugnius Kairys, Jokūbas Motūza. Pakalbintas biržietis U. Kairys neslėpė džiaugsmo, jog čempionatuose mato vis daugiau jaunų ir naujų veidų, padėkojo varžybų organizatoriams už geras emocijas.

„Afmosfera buvo puiki, džiaugiuos, kad sklandytojų bendruomenėje atsiranda jaunų pilotų, kurie pasiryžta dalyvauti varžybose“.

Emilijos Kutikovaitės nuotr.

Pilotas taip pat paminėjo vyravusias orų sąlygas bei pabrėžė, jog jam tai dar vienos pirmųjų varžybų, tad buvo puiki proga įgyti dar daugiau patirties: 
„Varžybos buvo gana sudėtingos, nes daugiausia vyravę lietuviški rugpjūčio orai nelepino. Turiu dar mažai varžybų patirties, todėl skrydžiai nebuvo lengvi“. Tačiau patikino, jog toliau sieks kuo geresnių sportinių rezultatų, pažadėjo tęsti dalyvavimą nacionalinėse varžybose, o ateityje bandyti laimę tarptautiniuose čempionatuose.

Lietuvos klubinės klasės čempionato uždarymo ceremoniją vainikavo pilotų apdovanojimai. Visas pirmąsias prizines vienas iškovojo Kauno apskrities aviacijos sklandymo klubo (KAASK), įsikūrusio Prienų rajone, Pociūnų aerodrome, sklandytojai. 

Organizatorių nuotr.

Trečiąją vietą iškovojo Vladas Motūza, skridęs sklandytuvu „ASW 20F“, antrąją vietą užėmė Mindaugas Žaliukas skridęs sklandytuvu „Glasflugel 304 CZ“. Klubinės klasės čempiono titulą įnirtingoje kovoje šiemet pavyko iškovoti kauniečiui Gvidui Sabeckiui, dalyvavusiam su baltasparniu „ASW 20“. Visi čempionate dalyvavę pilotai dėkojo organizatoriams ir administracijai už profesionalumą, kokybišką komunikaciją bei gerai praleistą laiką drauge su kitais pilotais, džiugiomis nuotaikomis palydėjus 2021-ųjų metų vasarą, taip pat stebinusią sklandymo čempionatų gausa.

Paluknio aerodrome šiemet vyko dvejos nacionalinės varžybos – tradicinėmis tapusios Zenono Brazausko taurės varžybos bei Lietuvos klubinės klasės sklandymo čempionatas. Uždarymo ceremonijos metu savo kalboje Vilniaus aeroklubo direktorė Dalia Vainienė paminėjo, jog džiaugiasi dalyvaujančiųjų pilotų gausa ir tikisi, kad gretos kasmet tik didės, taip pat vylėsi, jog jaunieji sklandytojai vis gausiau dalyvaus Lietuvos nacionaliniuose čempionatuose.