Akrobatinio skraidymo lakūnai Kyviškėse išsidalijo medalius

Lietuvos akrobatinio skraidymo čempionatas įvyko ir tuo reikia džiaugtis, nes dar ne viskas aviacijos sporte yra atsigavę dėl pandemijos. Yra dar geresnių naujienų — ore rungiasi jauni lakūnai, o tai reiškia, kad subrendo nauja akrobatinio skraidymo lakūnų karta.

Kyviškių aerodrome akrobatinio skraidymo varžybos vyksta tradiciškai jau ne vienerius metus ir net ne vieną dešimtmetį čia gaudžia akrobatinių lėktuvų varikliai. Spalio 9 dieną šiame aerodrome vyko Lietuvos akrobatinio skraidymo čempionatas pagal C (Intermediate, sudėtingesniąją) kategorijos programą ir VGTU AGAI Taurės akrobatinio skraidymo varžybos pagal B kategorijos (lengvesniąją) programą.

Lakūnai skraidė su skirtingais lėktuvais, o laimėjo labiausiai patyrę

C kategorijos varžybų medaliais džiaugėsi šie lakūnai — pirmoji vieta atiteko Džiugui Kačanauskui, skridusiam lėktuvu „Su 26 M“ (reg. LY-DON), antrosios vietos laimėtojas — Igoris Lobanovas su „XA42“ (reg. LY-OMG), trečiąją vietą užėmė Latvijos atstovė rygietė Julija Potehina, skridusi lietuviškos registracijos lėktuvu „JAK-52“ (LY-ATN).

B kategorijos pakyla - nugalėtojas Paulius Židoveinis, antros vietos laimėtojas Nerijus Baublys ir trečią vietą užėmęs Edvinas Richter.

VGTU AGAI Taurės akrobatinio skraidymo varžybų pagal B kategorijos programą nugalėtojai: pirmąją vietą iškovojo Paulius Židoveinis, skridęs lėktuvu „Extra 300“ (reg. G-EXII), antrąją vietą iškovojo Nerijus Baublys, skridęs lėktuvu „JAK-52“ (LY-ATN), trečioji vieta atiteko Edvinui Richteriui, skridusiam lėktuvu „Extra 300“ (G-EXII).

Varžybų direktorius — patyręs akrobatinio skraidymo lakūnas, daugkartinis Lietuvos čempionas Eltonas Meleckis. Varžybas vertino patyrusi vertinimo komanda: dauguma jų yra tarptautinės kategorijos teisėjai, ne kartą vertinę stipriausiųjų planetos akrobatinio skraidymo asų pasirodymus — tai šių varžybų vyriausioji teisėja Violeta Gedminaitė, kiti teisėjai: Algis Orlickas, Vytautas Armonas, Eugenijus Raubickas ir respublikinės kategorijos teisėjas Juozas Valivonis.

Saugos pilotas Žilvinas Lidžius.

Saugos pilotais skraidė Žilvinas Lidžius, Igoris Lobanovas. Iš viso Lietuvos čempionate varžėsi keturi lakūnai, o AGAI taurės varžybose — trys. Varžybas stebėjo Lietuvos aeroklubo prezidentė Eglė Paužuolienė, Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos prezidentas Algimantas Žentelis.

Akrobatinio skraidymo sezono uždarymas teisėjų akimis

Vyr. teisėja Violeta Gedminaitė teisėjų vardu įvertino varžybas ir atsiuntė redakcijai ilgą komentarą.

„Teisėjai yra vertintojai, puikiai žinantys, ką lakūnas veikia kabinoje tiksliai sekundėmis. „Bobų vasara“ leido užbaigti sezoną ir atsiskaityti už dvi akrobatų vasaras. Karantinas pristabdė gyvenimą, skraidymus, taigi ir teisėjavimą, džiaugiamės — pagaliau galėsime pateikti Tarptautinei teisėjų komisijai ataskaitą, kad nacionalinis čempionatas įvyko, teisėjai savo kvalifikaciją atnaujino, su paskutiniausiais taisyklių pakeitimais susipažino.

Akrobatinis skraidymas – komandinis sportas, rezultatuose atsispindi ne tik sportininko pasiruošimas, bet ir trenerio darbas, inžinerinis aptarnavimas, netiesiogiai ir teisėjų atstovavimas, visa rišasi. Gera minties iliustracija yra šių metų akrobatinio skraidymo standartinės klasės pasaulio čempionatas Torūnėje. Ilgametis Lietuvos čempionas, tarptautinių varžybų prizininkas Eltonas Meleckis stojo į trenerio poziciją, užleido vietą savo mokiniui Džiugui Kačanauskui ir perspektyviam lakūnui, pirmą kartą tarptautinėje arenoje jėgas bandančiam Igoriui Lobanovui. Rezultatus žinome, labai visi džiaugiamės Džiugo iškovotu bronzos medaliu ketvirtoje programoje ir aukštais rezultatais bendroje įskaitoje. Igoris debiutavo su savo nauju „XA-42“ lėktuvu, buvo gerai įvertintas pirmose dviejose programose, trečioji atlikta prasčiau, bet pakankamai aukšta bendroji vieta po trijų pratimų, matomai sukėlė didelį norą būti tarp lyderių, kas iššaukė  lemtingą klaidą ketvirtosios programos pradžioje, praleista figūra, nesuvaldytos emocijos, rezultate trys nuliai ir vieta gale lentelės. 

Akrobatinis skraidymas – komandinis sportas, rezultatuose atsispindi ne tik sportininko pasiruošimas, bet ir trenerio darbas, inžinerinis aptarnavimas, netiesiogiai ir teisėjų atstovavimas.

Pasvarstykime, kas darė įtaką mūsų sportininkų rezultatams. Svarbiausia, žinoma tandemas: lakūnas-lėktuvas. Džiugas skrido su tarptautinėse varžybose gerai pažįstamu „Tigru“ — „SU-26M“,  tai jau „išeinantis“ lėktuvas, lakūno pavardė dar neįsitvirtinusi teisėjų atmintyje, gal todėl Džiugui reikėjo iki 4 pratimo įrodinėti, kad jis tikrai gerai skrenda, o skrenda jis tikrai gerai ir stabiliai. Šiame tandeme lakūno lygis nusveria lėktuvą.

C kategorijos nugalėtojų pakyla - pirmoje vietoje -  Džiugas Kačanauskas, antroje - Igoris Lobanovas, trečioje - Julija Potehina.

Igorio lėktuvas skrenda skambančiai, kaip ir dauguma čempionate dalyvavusių Extrų, šiam lėktuvui suvaldyti reikėjo daugiau treniruočių, tandeme lakūnas nusileido lėktuvui. Teisėjavimo pozicijose taip pat įtampa, varžomasi dėl teisėjų reitingų, svarbu ko nors nepraleisti, kaip sakome „nepapjauti grybo“,  prasimuša žmogiškosios savybės, kaip padėti saviems, labai pasistengsi, iškrisi, kirba klausimas, kaip vertina kiti. Šiais metais stipresni buvo Rusijos lakūnai, prancūzai, paprastai beveik niekam neužleidžiantys vietų ant pjedestalo, šį kartą nusileido, — skubotai pakeistas varžybų laikas sutrukdė atvykti jų stipriausiems.

Lietuvos čempionatas patvirtino visiems žinomą tiesą — norint gerai skristi, reikia skristi, kuo daugiau tuo geriau. Mūsų jaunieji lakūnai tikslo siekimo, užsispyrimo gali pasimokyti iš čempionate dalyvavusios viešnios Julijos, kuri namuose Latvijoje net neturi akrobatinio lėktuvo!

Mes džiaugiamės, kad Lietuvos čempionate skrido įvairių tipų lėktuvai: „SU-26M“, „XA-42“, „Extra 300“, „JAK-52“. Gerai pasirodė Žilvino Lidžiaus treniruojamas jaunimas. Labai tikiuosi, kad Igoris prisijaukins savo smarkųjį XA, nušlifuos visus netikslumus, Džiugui  atsiras kol kas nematoma ir nejaučiama galimybė pasiruošti aukščiausio lygio Unlimited tarptautinėms varžyboms, jis tikrai nusipelno stebuklo, na, o Žilvinas ras laiko ne tik jaunuosius paruošti varžyboms, bet ir pats pasiruoš. Tai tokie teisėjų linkėjimai kitiems metams.“

     

Birutės Vilutienės ir Eglės Paužuolienės nuotraukos