Nidos padangių lenktynėse varžėsi šeimų duetai

Tradiciškai kasmet vykstančios oro navigacinės lenktynės pirmą kartą nusitaikė į Nidą. Varžybos tapo ir savotišku Nidos aerodromo sezono atidarymu, maža aviacijos švente. Gegužės 29 dieną į Nidos aerodromą atskrido daug orlaivių, tačiau varžybose panoro dalyvauti tik keturi ekipažai.

Įprastai Nidos aerodromo oro erdvė nėra itin užimta. Geras savaitgalio oras ir varžybos priviliojo į išskirtinėje Lietuvos vietoje įsikūrusį aerodromą dešimtis aviatorių. Padangė virš Nidos apylinkių tiesiog dūzgė. Daugiau kaip 30 orlaivių per dieną – tikras iššūkis nedideliam aerodromui.

Ant laimėtojų pakylos – vien šeimų duetai!

Varžybаs visada organizuoja didelis būrys žmonių, šį kartą organizatorių oficialus sąrašas štai toks: direktorė – Kristina Zaronskytė, Nidos oro parko atstovas ir žiuri komisijos pirmininkas Bronius Zaronskis, varžybų vyriausias teisėjas Povilas Liberis, skridimo įrašų peržiūrėjimo ir taškų skaičiavimo komisija – Tomas Ječionis, Algimantas Skurdenis.

Varžybų dalyviai ir organizatoriai: iš kairės stovi Igoris Pozamantir, Inga Pozamantir, Rimantas Mekas, Daina Mekienė, Edvinas Petrikas, Kristina Zaronskytė, Stanislovas Petrikas, Tomas Ječionis, Bronius Zaronskis.

Varžybų dalyviai pirmiausiai išklausė organizatorių užduotis, buvo pristatytas maršrutas, kurį teks kuo tiksliau apskristi oro koridoriumi, kuo mažiau iš jo nuklystant. Varžybų direktorė K. Zaronskytė sakė, kad šios varžybos skyrėsi nuo kitų pirmiausiai tuo, kad dalyviai turėjo pateikti skrydžio planą dėl judėjimo oro erdvėje pasienio zonoje bei starto linijos pradžia buvo perkelta už Kuršių marių, tad pirma reikėjo perskristi marias. Tuo pačiu tai suteikė skrydžiui papildomų emocijų, potyrių, geografinės įvairovės.

Pilotams buvo skirtas pusvalandis pasiruošimui iki starto, laikas greitai ištirpo, susėdus poromis prie žemėlapių, matuojant, skaičiuojant, tyrinėjant maršrutą, ypač posūkio punktus, kad pakilus į orą, viskas vyktų sklandžiai. Reikia iš anksto numatyti ir vyraujančių vėjų įtaką lėktuvo greičiui, ir atkarpų skridimo laiką, įsidėmėti posūkio punktus ir panašiai. Tenka itin koncentruotis. Na, o tada – į padangę. Pirmą kartą oro lenktynių laimėtojų pakylą sudarė vien šeimų tandemai!

Geriausiai sekėsi vilniečiams Igoriui ir Ingai Pozamantirams. Jie ir pelnė pirmąją vietą, surinkę nedaug baudos taškų (60 tšk.), antrosios vietos laimėtojai – klaipėdiečiai Edvinas ir Stanislovas Petrikai (796 tšk.), trečiosios – panevėžiečiai Rimantas ir Daina Mekai (1496 tšk.). Ketvirtojoje rezultatų lentelės vietoje liko Žilvinas Lidžius ir Jonas Žilinskas (1861 tšk.).

Mums abiems patinka ši rungtis, nes ji yra azartiška ir pakankamai intensyvi.

Varžybos – tai galimybė pasitreniruoti dar neskraidytoje erdvėje

Varžybų laimetojai Inga ir Igoris Pozamantirai.

Varžybų etapo Nidoje nugalėtojai Igoris ir Inga Pozamantirai skraido vidutiniškai po 100-150 val. per metus, nors abiejų patirtis skirtinga – Igoris ją kaupia jau 30 metų ir jo sąskaitoje virš 4000 valandų, o Inga piloto licenciją gavo 2016 metais ir jau priskraidė daugiau kaip 400 valandų. Varžyboms pora ruošiasi... jau keletą metų.

„Varžyboms ruošiamės nuo to momento, kai pirmą kartą išbandėme šią sporto šaką prieš keletą metų. Gilinamės į taisykles ir tobuliname gebėjimus realiai pamatyti tai, kas atvaizduota žemėlapyje. Varžybos – tai galimybė pasitreniruoti dar neskraidytoje erdvėje, o Nidos maršrutas buvo ne iš lengvųjų, tad džiaugiamės, kad pavyko susiorientuoti,“ – duetu kalbėjo Igoris ir Inga.

Vyras ir žmona ilgus metus skraido dviese, bendra patirtis varžybose taip pat padeda, jie patikina, kad jaučiasi komandiškai, vieningai.  

„Mums abiems patinka ši rungtis, nes ji yra azartiška ir pakankamai intensyvi. Labai norėtųsi, kad tokios varžybos Nidoje taptų tradicija ir ateityje pritrauktų kuo daugiau sportininkų ir gerbėjų. Oro navigacijos varžybos yra įdomios ne tik komandoms, kurios dalyvauja jose, bet ir žiūrovams, kurie gali dideliame ekrane realiu laiku stebėti dalyvių skrydžių tikslumą ir palaikyti, „sirgti“ už savo komandą,“ – kalbėjo laimėtojai.

Kitas oro navigacijos varžybų etapas vyks Kupiškyje birželio 19 dieną, rezervinė diena birželio 20 dieną.

http://www.bendrojiaviacija.lt/lt/10-varzybos/15-2018-m-oro-navigacines-lenktynes-liudviko-buitkaus-taurei-laimeti

Organizatorių nuotraukos