Baltijos taurės varžybose nugalėjo Lietuvos sklandytojai

Permainingi orai su vietinėmis audromis, stipriais vėjais ir tik retkačiais šilumą pažeriančiais saulės spinduliais buvo tikras jėgų ir kantrybės išbandymas Pociūnų padangėje dėl Baltijos taurės kovojantiems sklandytojams.

Varžybose vyko gegužės 15 – 23 dienomis, dalyvavo 18 lietuvių, latvis ir trys estai. Atviroje sklandytuvų klasėje (mix) startavo keturiolika pilotų, senovinių (retro) sklandytuvų klasėje – aštuoni.

Baltijos taurės 2021 prizininkai: V. Kalinin, A. Ruzu, A. Petrauskas, B. Ivanauskas, K. Jurkštas, G. Drevinskas ir L. Miežlaiškis.

Per septynias skraidymų dienas pavyko įvykdyti penkis pratimus. Atviros sklandytuvų klasės čempionu tapo biržietis Gintaras Drevinskas, antras – Linas Miežlaiškis (Kaunas), trečias – Kęstutis Jurkštas (Vilnius). Senovinių sklandytuvų klasėje triumfavo Benvenutas Ivanauskas (Kaunas). Antra vieta džiaugėsi pirmą kartą varžybose jėgas išbandęs Arminas Petrauskas (Kaunas), treti liko estų ekipažas: Alexander Ruzu ir Valerij Kalinkin.

Žodis čempionams

Gintaras Drevinkas. Vienintelis pilotas skraidęs 26,5 m sparnų mosto ilgasparniu „Nimbus-4“. Baltijos taurę iškovojo antrą kartą, kiek kartų tapo šalies čempionu, jau net neskaičiuoja.

„Nimbus-4“.

„Varžybos nestandartinės, sunkios, bet įdomios. Pravertė patirtis ir ilgi sparnai. Buvo sudėtingų momentų, reikėjo pagalvoti, neskubėti, kantriai išlaukti, numatyti, kas bus. Teko skraidyti šalia audrų. Nuo saulės pusės aukščio sugrįžti kaip ir užtektų, bet žemai – debesų skaros. Stengsiesi pralįsti, nužemėsi ir nudribsi...“

Benvenutas Ivanauskas. Varžybose skraidė pokario konstrukcijos sklandytuvu „L-Spatz 55“.

Baltijos taurė 2021 čempionai Gintaras Drevinskas ir Benvenutas Ivanauskas.

„Pernai Baltijos taurėje buvau antras, šiemet – pirmas. Į aukštesnę sklandytuvų klasę dar nežadu pereiti, nes kažkada jau skraidžiau. Skraidau retro klasėje, nes noriu pritraukti jaunimą dalyvauti varžybose, stengiausi būti tas vedantysis ir parodyti, kaip smagu varžytis. Pavyzdžiui, taip įsitraukė Arminas Petrauskas. Debiutavo ir labai sėkmingai. Šios varžybos buvo nelengvos dėl orų, ypač paskutinėmis dienomis. Stiprūs vėjai, lietūs, reikėjo skristi greit, nedaug trūkdavo, kad pratimas būtų neužskaitytas. Tas matėsi ir užduotyse: jos buvo trumpos, bet... sudėtingos“.

Šiek tiek istorijos

Baltijos taurės sklandymo varžybų ištakos siekia 1939 metus. Gražią tradiciją nutraukė karas ir ji atgaivinta tik po 50 metų. Atgimstančioje Lietuvoje 1989 m. Pociūnuose vykusiose antrosiose Baltijos taurės varžybose dalyvavo ne tik estai, latviai, bet ir visų Baltijos šalių sklandytojų komandos. Dar po dešimties metų surengtos trečiosios varžybos. Nuo to laiko rengiamos kasmet, tad šiemet dėl Baltijos taurės pilotai kovojo penktą kartą.