2018 metų pasaulio sklandymo čempionatas baigėsi: rezultatai ir trumpa apžvalga

Liepos 8 – 21 dienomis Lenkijoje, Ostrovo aerodrome vykusiame pasaulio sklandymo čempionate geriausi pasaulio sklandytojai varžėsi trijose klasėse: standartinėje, klubinėje ir 15 metrų. Kiekvienoje iš klasių varžėsi po du lietuvių sportininkus.

Per 14 čempionato dienų tik pusė iš jų oro sąlygos buvo palankios varžytis – įvykdyti 7 pratimai. Juose standartinėje klasėje Lietuvai atstovavo Vladas Motūza (Kaunas) ir Joris Vainius (Vilnius), klubinėje klasėje Andrejus Lebedevas (Vilnius) ir Darius Liaugaudas (Kaunas), o 15 metrų klasėje tėvas ir sūnus – Vytautas ir Gvidas Sabeckiai (Kaunas).

Pradžioje, kol orai buvo geresni, sekėsi geriau, tačiau vėlesnių pratimų orai pasidarė sunkiau prognozuojami, man ne taip lengvai nuspėjami, perskaitomi.

Geriausiai sekėsi „klubiniams“

Čempionato pradžioje puikiai startavusiems lietuviams, deja, sėkmės pritrūko – galutinėse čempionato rezultatų lentelėse pirmose vietose jų pavardžių nerasite. 

Galutiniai standartinės klasės rezultatai -->

Galutiniai klubinės klasės rezultatai -->

Galutiniai 15-os metrų klasės rezultatai -->

Tačiau į tėvynę sportininkai negrįžo tuščiomis – į TOP 3 lietuviai pateko atskiruose pratimuose – Darius Liaugaudas klubinės klasės antrajame pratime užėmė pirmąją vietą, penktajame – trečią, o aštuntajame – antrą. Andrejus Lebedevas šeštajame pratime buvo trečias.

Bendroje įskaitoje geriausią formą iš lietuvių pademonstravo perspektyvus aštuntus metus sklandymo sportu užsiimantis vilnietis Andrejus Lebedevas: „Jaučiuosi patenkintas rezultatais. Pradžioje, kol orai buvo geresni, sekėsi geriau, tačiau vėlesnių pratimų orai pasidarė sunkiau prognozuojami, man ne taip lengvai nuspėjami, perskaitomi. Medalio nepasiekiau dėl padarytų klaidų, pavyzdžiui, prieš paskutinę dieną teko ilgokai laukti tinkamų oro sąlygų startuoti ir pritrūkęs kantrybės startavau vienas. Neradęs tinkamų oro sąlygų nužemėjau ir sugaišau daug laiko, kol pagaliau vėl pavyko pakilti į reikiamą aukštį...

Mūsų komanda nėra patenkinta čempionato rezultatais, tačiau tokio aukšto lygio varžybos visada išmoko kažko naujo.“

Nenugalimas lenkas, komandų pasirodymai

15 metrų klasės galutinių rezultatų lentelės pirmoje vietoje puikavosi nenugalimo Sebastian Kawa vardas, antroje vietoje liko lenkas Łukasz Grabowski, trečias prancūzas Christophe Ruch. Sebastian Kawa jau tryliktą kartą pasimatavo aukščiausią pakylą pasaulio čempionate!
Standartinėje klasėje pirmąją vietą užėmė olandas Sjaak Selen, antroje vietoje japonas Makoto Ichikawa, o trečioje vietoje liko lenkas Mateusz Siodłoczek.

Klubinėje klasėje triumfavo danas Rasmus Ørskov, antras lenkas Tomasz Rubaj, o trečias Jaroslav Tomaňa iš Čekijos.
Komandinė įskaita: pirmoje vietoje – Lenkija, antroje – Švedija, trečioje – Vokietija.
Komandinėje įskaitoje Lietuva įsitaisė 14-oje vietoje tarp 24 valstybių.

Joris Vainius.

Pritrūko sėkmės

2017 metais pasaulio jaunimo sklandymo čempionate bronzą laimėjęs Joris Vainius šiemet antrą kartą dalyvavo Pasaulio sklandymo čempionate, kuriame užėmė 34 vietą.

„Orai tikrai nelepino, teko skristi ir be debesų, ieškoti saulės termikų, todėl sustiprėjo sėkmės faktorius. Nepagauni vieno lemtingo termiko ir matai 15 minučių vėliau startavusius pilotus, praskriejančius tau virš galvos... Iš komandinio rezultato galima spręsti, kad sėkmė aplenkė visą Lietuvos komandą. Tačiau kita medalio pusė ta, kad susirinko išties stiprūs sportininkai, buvo su kuo pasivaržyti,“ – sakė J. Vainius.

Joris džiaugėsi organizatorių triūsu: „Jautėsi, kad organizatoriai labai stengėsi, kad viskas vyktų kuo sklandžiau. Treniruočių dienomis buvo nesklandumų, bet iki varžybinių skrydžių buvo viskas išspręsta. Nustebino ir varžybų piniginiai prizai (1 vieta – 2000 eurų, 2 vieta – 1500 eurų, 3 – 1000 eurų) geriausiems sportininkams ir papildomi rėmėjų prizai. Buvo ko pasimokyti ir iš organizacinės pusės.“