Dujiniai oro balionai pamažu atkeliauja į Lietuvą

Rugsėjo 8 dieną jau 61-ąjį kartą startavusiose FAI Gordono Bennetto pasaulio ilgų nuotolių dujinių balionų varžybose antrą kartą dalyvavo ir Lietuvos komanda. Nors po starto Šveicarijoje lietuviams nepasisekė oru pasiekti tėvynės, jie pagerino net keletą rekordų.

Tiek startas, tiek varžybų apdovanojimai, o jie vyks rugsėjo 16 dieną, yra kaip atskiros gražios šventės, sutraukiančios žiniasklaidos ir tūkstančių žmonių dėmesį.

Danielius Komža tapo jauniausiu Gordono Bennetto varžybų dalyviu per visą varžybų organizavimo laikotarpį – 111 metų!

Lietuvis tapo jauniausiu visų laikų varžybų dalyviu

Robertas Komža, patyręs karšto oro baliono pilotas, įgyvendino seną svajonę ir į oreivišką biografiją įsirašė dujinio baliono piloto kvalifikaciją, o pirmaisiais jo skrydžių dujiniais balionais kolegomis tapo jo sūnūs – praėjusiais metais varžybose skrido su Laurynu, o šiemet su Danieliumi. Danielius tapo ir jauniausiu Gordono Bennetto varžybų dalyviu per visą varžybų organizavimo laikotarpį – 111 metų!

Pasibaigusiose Gordono Bennetto varžybose lietuviai per beveik 20 skrydžio valandų įveikė 814 km atstumą, vienu metu pakilę net į 5,1 km aukštį. Visi šie rodikliai – nauji Lietuvos rekordai! Pavyzdžiui, praėjusiais metais mūsų ekipa per 19 valandų 22 min. nuskrido 427,20 km, pakildami į 3 kilometrų aukštį.

Šių metų Gordono Bennetto varžybų nugalėtoju tapo Prancūzijos ekipažas, kuris per 36 val. nuskrido 1834 km, kelionę užbaigė Estijoje, praskrisdamas ir virš Lietuvos. Kiti dalyviai mūsų šalies nepasiekė, jie leidosi Lenkijoje. 10 valandų ilgiau ore išbuvę, tačiau 500 km mažiau nei nugalėtojai nuskridę šveicarai liko antri. Trečioje vietoje – ispanai. Varžybose dalyvavo 21 viena komanda iš 13 šalių: Australija, Austrija, Belgija, Čekija, Prancūzija (3 komandos), D. Britanija, Vokietija (3 komandos), Japonija, Lietuva, Lenkija (2 komandos), Ispanija, Šveicarija (3 komandos), JAV (2 komandos).

Gordono Bennetto FAI ilgo nuotolio dujinių balionų pasaulio čempionatas yra seniausios ir vienos prestižiškiausių aviacinių varžybų pasaulyje. Pilnos nuotykių, reikalaujančios įgūdžių, drąsos ir sėkmės varžybos tampa didžiuliu iššūkiu pilotams. Nuo 1906 m. rengiamų varžybų tikslas – be nusileidimo nuskristi didžiausią atstumą.

Šeimyninis lietuvių duetas – Danielius ir Robertas Komžos.

Šeimyninis lietuvių duetas – dar naujokas

Šeimyninis Komžų tėvo ir sūnaus duetas – kol kas vienintelė lietuvių įgula, dalyvaujanti šiose oro lenktynėse, lietuviai patys dar jaučiasi naujokais. Mūsų šalyje iki šiol niekas neskraidė tokiais aparatais. R. Komža tapo savotišku ledlaužiu naujai sporto šakai. Nors lietuvių komanda savo dujinio baliono neturi, nuomojasi, ateityje tikisi įsigyti ir savą, kainuojantį apie 100 tūkst. eurų. 

Pasibaigus Gordono Bennetto varžybų skrydžiui, pakalbinome R. Komžą. 

„Mūsų lūkesčiai buvo didesni už rezultatą. Tikėjomės atskristi iš Šveicarijos į Lietuvą – tai buvo mūsų ir tikslas, ir iššūkis! Bet pasiekti Lietuvą pavyko tik prancūzams, visų kitų blauzdos buvo per skystos“, – dalijosi mintimis Robertas.
Lietuviai turėjo „baltą svajonę“ – atskristi iki sostinės Baltojo tilto ir čia nusileisti. Bet kokiu atveju toliau nebūtų skridę, svajonių tikslas buvo nusileisti prie Baltojo tilto ir čia su gražiuoju kupolu pabūti keletą dienų, kad tautiečiams galėtų papasakoti apie dujinius balionus, nes dauguma nieko net nėra girdėję apie juos, apie varžybas ir net nėra tokio orlaivio matę gyvai.

Lietuviai turėjo „baltą svajonę“ – atskristi iki sostinės Baltojo tilto ir čia nusileisti.

„Mes padarėme viską, ką galėjome, nusileidome ne dėl blogo oro ar kitos priežasties, tiesiog nebeturėjome balasto. Iš viso jo buvome pasiėmę 33 maišus po 12 kg. Nusileidome turėdami tik 30 kg smėliuko. Mūsų nuomojama technika yra per daug sunki. Prancūzų balionas su visa įranga svėrė 40 kg mažiau negu mūsų vien kupolas. Jie galėjo skristi iki 2 parų ilgiau nei mes... Esu patenkintas tuo, ką galėjome pasiekti.  Skrydis buvo fantastiškas. Viskas atrodė iš fantastikos pasaulio...“, – sakė R. Komža, jau galvodamas apie būsimus startus.

Gordonas Bennettas ir Lietuva

Gordono Bennetto varžybų smalsuoliai iš viso pasaulio galėjo stebėti lenktynes tiesiogiai internetu. Žiniasklaidos dėmesio šioms varžyboms netrūksta, tik Lietuvoje – tai dar didelė naujiena. Mažai kas domėjosi ir tuo, kad dujinių balionų pagal numatytą varžybų trasą buvo laukiama ir virš Lietuvos. 

Gordono Bennetto varžybų dalyviai mūsų šalyje yra pasisvečiavę nusileisdami mažiausiai du kartus – 1932 metais startavęs Šveicarijoje, amerikiečių ekipažas po daugiau kip 41 val. skrydžio nusileido Lietuvoje ir 1935 metais Lietuvoje leidosi šveicarai, 23-ąsias Gordono Bennetto taurės varžybas pradėję Varšuvoje. 
Pirmosios dujinių balionų varžybos įvyko 1906 metais Paryžiuje, jas surengė JAV žiniasklaidos magnatas Gordonas Gennettas.