Čempionate patyrusius sklandytojus aplenkė vilnietis Andrejus Lebedevas

Paluknio aerodrome liepos 8 dieną baigėsi dvi savaites vykęs Lietuvos klubinės klasės sklandymo čempionatas. 29 sportininkai atliko 7 pratimus, dar vienas pratimas buvo neužskaitytas. Nugalėtoju tapo vilnietis Andrejus Lebedevas, aplenkęs daugybę patyrusių sportininkų.

Antrąją vietą užėmė taip pat vilnietis Marius Pluščauskas. Nedideliu taškų skirtumu nusileidęs favoritams trečioje lentelės vietoje įsitvirtino kaunietis Darius Liaugaudas. Vienintelė šių varžybų dalyvė moteris Edita Skalskienė užėmė penktąją vietą.

Pakalbinome sklandymo sporto naujoką Andrejų Lebedevą (38 metai). Programuotoju dirbantis Andrejus varžybose dalyvauja jau penktus metus ir šiemet jam pavyko aplenkti patyrusius kolegas bei iškovoti pirmąjį aukso medalį. Lakūnas skrido savo nuosavu sklandytuvu „ASW 20“, juo skraido jau antrąjį sezoną. Naujas veidas ant sklandymo čempionato pakylos gimdo smalsumą – ar tai tik sėkmės akimirka, ar sukauptas patyrimas leidžia džiaugtis pergale?

A. Lebedevas.

Laimėti padėjo bendrystė

„Sklandyti pradėjau tvirtai apsisprendęs prieš septynerius metus, užsirašiau iš pradžių į teorijos kursus, o tik paskui sėdau į sklandytuvą. Mokiausi lėtai, bet metodiškai. Iš karto žinojau, kad dalyvausiu varžybose, nes šiaip sau skraidyti neįdomu. Sklandymo sportas įdomiausias tuo, kad pats sėdi kabinoje ir kiekvieną kartą sprendi naują galvosūkį ore. Tai nepakartojama. Noriu pabrėžti, kad laimėti man nebūtų pavykę be milžiniškos visos Vilniaus komandos pagalbos ir bendrystės. Mes buvome itin vieningi ir vieni kitiems padėjome, keisdamiesi informacija, kiek tik galėjome ir kartu pasiekėme puikų rezultatą, net penki Vilniaus komandos nariai įsitvirtino tarp pirmojo septyneto. Aišku, ir sėkmė, manau, man šypsojosi šį kartą”, – kukliai apie savo nuopelnus pasakojo A. Lebedevas.

Varžybose dalyvavo sklandytojai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Telšių klubų. Į padangę kilo daugiausiai lenkiškais „Jantar Standard“ sklandytuvais, „LS 3a“, „LS 4“, po vieną sklandytoją su „ASW 20“, „Pegase 101A“, „Glasflugel 304“, „Discus 2a“.

Galutiniai varžybų rezultatai -->

Sklandymo varžybų uždaryme dalyvavo Lietuvos aeroklubo prezidentas Gintaras Kalinauskas.

Varžybų direktorė Vilniaus aeroklubo vadovė sklandytoja Dalia Vainienė sakė, kad varžybos vyko sklandžiai, tačiau netikėtai orai buvo sunkūs, nepalankūs, todėl sportininkams nepavyko surinkti daug taškų. Paluknio aerodromas – pamėgtas sklandytojų, todėl varžybų masinio starto metu leidžiama kilti tik sklandytuvams, masiškai leidžiantis – taip pat pirmenybė ilgasparniams. Kiti lakūnai tai puikiai supranta ir dėl tokių pertraukėlių nepyksta.

Paluknyje dabar ruošiamasi Zenono Brazausko taurės varžyboms, o jaunimas lėks į Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatą Pociūnuose.

Nuotraukos: Mangirdas Juodinis ir Andrejus Lebedevas

Reportažą apie klubinės klasės sklandymo čempionatą bei platesnį interviu su čempionu skaitykite artimiausiame žurnalo „Aviacijos pasaulis“ numeryje liepos pabaigoje.