„Boeing“ sustabdė titano iš Rusijos pirkimą, „Airbus“ delsia

Kovo 7 d. „Boeing“ sustabdė titano pirkimą iš Rusijos, o pagrindinis jų konkurentas „Airbus“ ir toliau naudojasi Rusijos tiekimo grandinėmis. Tai išryškina problemą, kad aviacijos ir kosmoso gamintojai po invazijos į Ukrainą vis dar nėra vieningi.

„Boeing“ teigė, kad artimiausiu metu nesitiki didelių orlaivių gamybos sutrikimų, nes pastaraisiais metais buvo imtasi iniciatyvos įvairinti metalo tiekimo susitarimus. Sprendimas sustabdyti titano pirkimus Rusijoje priimtas po to, kai praėjusią savaitę JAV lėktuvų gamintojas pareiškė, kad sustabdys pagrindines operacijas Maskvoje.

Mūsų atsargos ir titano šaltinių įvairovė užtikrina pakankamą pasiūlą lėktuvų gamybai“, – pirmadienį pranešė „Boeing“

„Mūsų atsargos ir titano šaltinių įvairovė užtikrina pakankamą pasiūlą lėktuvų gamybai“, – pirmadienį pranešė „Boeing“.

Aviacijos ir kosmoso kompanijos ruošėsi titano tiekimo pokyčiams dėl Rusijos atakos Ukrainoje, iš dalies dėl finansinių sankcijų, kurios apsunkina mokėjimus Rusijos įmonėms. Rusijos kompanija „VSMPO-Avisma“ tiekia beveik ketvirtadalį pasaulinio titano, o „Boeing“ lapkritį paskelbė apie naują sandorį su šia įmone.

„Boeing“, pastaraisiais mėnesiais kaupusi metalo atsargas, maždaug trečdalį savo titano gauna iš Rusijos, anksčiau pranešė „Wall Street Journal“.

Bendrovės generalinis direktorius Dave'as Calhounas sausio mėnesį sakė, kad „Boeing“ yra „saugi gana ilgai, bet ne amžinai“.

„Airbus“, kuri taip pat sustabdė veiklą Maskvoje ir nustojo tiekti dalis bei techninę priežiūrą Rusijos klientams, pranešė, kad titaną tiekia iš Rusijos ir kitų šalių. Pirkimai vykdomi laikantis visų sankcijų ir galiojančių eksporto kontrolės taisyklių.

Aviacijos ir kosmoso įmonės, įskaitant „Safran SA“ ir „Dassault Aviation SA“, ieško alternatyvių titano, kuris naudojamas lėktuvų dalyse nuo variklių iki tvirtinimo detalių, tiekimo.

„Mums tai kelia didelį susirūpinimą“, – praėjusią savaitę per spaudos konferenciją žurnalistams sakė „Dassault“ generalinis direktorius Ericas Trappieris, tačiau nepateikė išsamios informacijos apie turimas metalo atsargas. „Stengiamės rasti esamų alternatyvų, kaip susidoroti su šia nauja situacija.“