Aviacijos dieną švęsime tą patį mėnesį kaip ir latviai
// M. Jankaus nuotr. 

Jau kitąmet Lietuvoje švęsime nacionalinę aviacijos dieną. Prie šio sprendimo artėta keletą metų, buvo vykdoma ne viena aviacinės bendruomenės apklausa. Nors oficialiai aviacijos dienos šventė dar nėra įrašyta į LR Atmintinų dienų įstatymą, nuspręsta teikti prašymą LR Seimui.

2018 m. spalio 24 d. Civilinės aviacijos administracijoje įvyko atmintinos Lietuvos aviacijos dienos įsteigimo darbo grupės posėdis, kuriame dalyvavo Civilinės aviacijos administracijos atstovai Alvydas Šumskas, Stasys Čivilis ir Jolanta Bartkaitienė, Lietuvos aviacijos muziejaus atstovai Remigijus Jankauskas ir Eugenijus Raubickas, žurnalo „Aviacijos pasaulis“ redaktorė Vilma Jankienė, aktyvūs aviacinės visuomenės dalyviai Edmundas Ganusauskas ir Nikolajus Žukovas.

Susirinkusieji turėjo vieną tikslą – išrinkti, kurią mėnesio dieną bus minima Lietuvos aviacijos diena. Visi apsikeitė nuomonėmis dėl pastaraisiais metais aviacijos bendruomenėje pateiktų siūlymų ir išsakė argumentus, kodėl pritartų vienai ar kitai dienai. Latviai nacionalinę aviacijos dieną nuo šių metų mini liepos 6 dieną.

Visi darbo grupės nariai sutarė dėl to, kad lietuviškos aviacijos, turinčios tolimas ištakas ir gilias tradicijas, diena turėtų suburti į šventę ar paminėjimą visus aviatorius, nepriklausomai nuo to, kokioje veikloje jie dalyvauja.

Didžioji dauguma dalyvių pasisakė už liepos mėnesio datas, kurios susijusios su žymiausio Lietuvos lakūno ir konstruktoriaus Antano Gustaičio sukonstruotų lėktuvų skrydžiais, garsiuoju ANBO lėktuvų skrydžiu aplink Europą bei S. Dariaus ir S. Girėno skrydžiu per Atlantą. Atsižvelgę į tai, kad visos minimos datos yra svarbios, darbo grupės nariai nusprendė, kad tinkamiausia diena minėti Lietuvos aviacijos dieną galėtų būti liepos mėnesio trečiasis sekmadienis.