Sakalas Uždavinys pristabdo savo kelionę sklandytuvais į Ukrainą

Pirmoji skrydžio „Sklandytuvais nuo jūros iki jūros: Lietuva – Ukraina“ skrydžio diena buvo kupina iššūkių, oro sąlygos labai permainingos. 

Pirmasis kilimas Kartenos aerodrome buvo planuotas 11.30 val., tačiau į dangų pirmam iškeltam sklandytojui Algirdui Šimoliūnui nepavykus rasti termikų (šiltos oro srovės, kurios keltų sklandytuvus į viršų, dar nebuvo susiformavusios) ir tenka netrukus leistis. Kilimas atidedamas.

Dėl nuo jūros atpučiamų šaltų oro srovių bei vėlesnio saulės kilimo įprastai skrydžiai sklandytuvu pajūrio aerodrome vyksta nuo 13 val. Todėl, antrasis bandymas iškelti sklandytuvus ir buvo planuojamas apie 13 val. Antruoju bandymu 13.20 val. į orą buvo pakeltas sklandytojas Ignas Bitinaitis su sklandytuvu, antrasis – Algirdas Šimoliūnas. Tuo laiku termikai jau buvo pradėję formuotis ir sklandytojams pavyko pajudėti toliau nuo jūros link savo tikslo – Bialystoko aerodromo, Lenkijoje.

Deja, tupiant į aikštelę, lauko viduryje netikėtai pasitaikęs metalinis kuoliukas nestipriai įbrėžė sklandytuvo sparną.

Sklandytojas Sakalas Uždavinys su sklandytuvu buvo iškeltas paskutinis, dėl silpnų kilimų sklandytuvui imant žemėti, 200 m aukštyje buvo aišku, kad reikia tūpti į aikštelę, nes iki aerodromo aukščio neužteko. Deja, tupiant į aikštelę, lauko viduryje netikėtai pasitaikęs metalinis kuoliukas nestipriai įbrėžė sklandytuvo sparną. Sklandytojų komanda nusprendė, kad skrydį tęsti be eksperto apžiūros yra nesaugu. 

Sakalas su antžeminė komanda (1 automobilis) sudėjo sklandytuvą į priekabą ir patraukė link Paluknio aerodromo, kur paliko sklandytuvą ir be jo atvyko į Suvalkų aerodromą.

Tuo metu Algirdas Šimoliūnas ir Ignas Bitinaitis pasitarę su Sakalu radijo ryšio pagalba, priėmė sprendimą tęsti skrydį. Atsižvelgiant į tai, kad tenka skristi labai žemuose aukščiuose (neretai netgi tik 600 m) ir faktas, jog Bialystoko aerodrome nėra lėktuvo, kuris kitą dieną galėtų iškelti sklandytojus lėmė, jog buvo nutarta neskristi iki Bialostoko aerodromo, o sėkmingai tūpti arčiau – Suvalkų aerodrome. 

Skrydis nuo Kartenos iki Suvalkų aerodromo truko apie 6 valandas.
 
Šiandien, kadangi Suvalkų aeroklubas neturi galinčio pakelti sklandytuvus lėktuvo, pas mus iš Lietuvos atvyko pilotai su ultralengvuoju lėktuvu ir pakėlė į dangų Algirdą Šimoliūną ir Igną Bitinaitį. Sakalas Uždavinys, kaip planuota, nuvyko į Paluknio aerodromą (Vilniaus raj.) tvarkyti sklandytuvo ir planuoja kuo greičiau prisijungti ir tęsti su mumis skrydį.

Nuotrauka - Ignas Medelinskas.