Dariaus ir Girėno medaliu pagerbti Lietuvos aviacijos populiarintojai

Dariaus ir Girėno medaliu už nuopelnus civilinei aviacijai apdovanoti Irena Jacevičienė-Žukauskaitė ir Remigijus Jankauskas. Lapkričio 6 d. Vilniuje vykusios Lietuvos aeroklubo neeilinės rinkiminės konferencijos metu medalius jiems įteikė susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas.

„Lietuvos aviacija istorijoje jau paliko žymę – tai ir tarpukaryje gaminti lietuviški ANBO lėktuvai, kuriais skrydžio per Europos šalių sostines metu nuskrista 10 tūkst. kilometrų, ir legendinis Felikso Vaitkaus skrydis per Atlantą, kiti Lietuvos vardą istorijoje įrašę įvykiai. Džiaugiuosi, kad Dariaus ir Girėno medaliu pagerbti ilgus metus prie aviacijos populiarinimo, istorijos įamžinimo prisidėję piliečiai“, – sakė susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas.

Rašytoja, poetė I. Jacevičienė-Žukauskaitė yra 16 knygų, iš kurių 9 apie aviaciją, o 7 sudaro knygų seriją „Lietuvos sakalai“, autorė.  Autorė devyniose knygose  aprašė Lietuvos aviacijos istoriją eilėmis. Eiliuotas Lietuvos ir aviacijos metraštis-albumas „Skrydis“, kuriam autorė medžiagą rinko 30 metų, į Lietuvos rekordų knygą įrašytas kaip didžiausia eiliuota 800 puslapių  istorija, papasakota 494 posmais, iliustruota 2755 dokumentinėmis nuotraukomis.

Nuo 2003 m., kai buvo pakeistas medalio statusas, susisiekimo ministrai šiuo medaliu yra pagerbę 74 asmenis.

R. Jankauskas Lietuvos aviacijos muziejuje dirba nuo 2001 m., 2008–2018 m. buvo šio muziejaus vadovu ir daug prisidėjo prie muziejaus inovatyvumo ir patrauklumo visuomenei kūrimo – padėjo sudaryti įdomias jaunimo edukacines programas, nuolat tobulino muziejaus ekspozicijas. Jau tapo tradicija kasmet muziejaus organizuojami vaikų piešinių konkursai aviacijos tematika, susitikimai su žymiais aviacijos specialistais. R. Jankausko iniciatyva Lietuvos aviacijos muziejuje organizuoti orlaivių modelių konkursai ir parodos, muziejaus lankytojai skrydžio simuliatoriumi galėjo pasimokyti lėktuvo pilotavimo paslapčių. Daugiau nei dešimt metų aviacijos muziejuje vaikams buvo organizuojami edukaciniai susitikimai su Kalėdų Seneliu, kuris atskrisdavo pats pilotuodamas lėktuvą ir atskraidindavo dovanas.

1993 m. įsteigtas Dariaus ir Girėno medalis pradžioje buvo valstybinis apdovanojimas, o nuo 2003 m. buvo pakeistas medalio statusas – už nuopelnus karo aviacijai juo apdovanoja krašto apsaugos ministras, o už nuopelnus civilinei aviacijai – susisiekimo ministras.

Pirmaisiais medaliais apdovanoti Lietuvos karo ir civilinės aviacijos veteranai. Vienas pirmųjų Dariaus ir Girėno medaliu pagerbtas visame pasaulyje žinomas akrobatinio pilotažo meistras Jurgis Kairys. Iš viso iki 2003 m. Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu Dariaus ir Girėno medaliu pagerbti 79 asmenys. Nuo 2003 m., kai buvo pakeistas medalio statusas, susisiekimo ministrai šiuo medaliu yra pagerbę 74 asmenis.

Medalis gaminamas Lietuvos monetų kalykloje, medalio projekto autorius – skulptorius Petras Garška.