Atgaivinama idėja šalia Daugpilio įrengti oro uostą

Prieš keletą savaičių Latvijos Daugpilio miesto savivaldybė paskelbė atgaivinanti idėją miesto pašonėje įrengti naują civilinį oro uostą. 

Šalia Daugpilio esančioje Luocikių gyvenvietėje yra buvęs 232 hektarų ploto karinis aerodromas, kurį naudojo sovietinė aviacija. Šiuo metu aerodromas yra apleistas ir nenaudojamas, bet Daugpilio miesto savivaldybė, kuriai priklauso aerodromas, jau ankščiau buvo svarsčiusi galimybę jį sutvarkyti ir padaryti naudojamu. Tačiau idėja pagreitį įgavo tik paskutiniais metais, kai civilinio Daugpilio oro uosto įkūrimas, kaip vienas reikšmingų projektų, buvo įtrauktas į Latvijos nacionalinį plėtros planą 2021-2027 metams. 

Šiuo metu Daugpilio miesto savivaldybė ėmėsi paruošiamųjų darbų, kurių metu bus rengiamas buvusio aerodromo sutvarkymo, plėtros ir rekonstrukcijos į civilinį oro uostą projektas. Projektas bus vykdomas keliais etapais. Juos įgyvendinus, karinis aerodromas palaipsniui virs šiuolaikiniu civiliniu oro uostą. Skelbiama, kad pirmajame etape bus tvarkoma aerodromo teritorija ir statoma sraigtasparnių kilimo ir leidimosi aikštelė. Antrajame etape aerodromo teritorija bus tvarkoma, siekiant ją pritaikyti aptarnauti nedidelius bendrosios civilinės aviacijos orlaivius. O įgyvendinant paskutinį etapą, visas aerodromas bus rekonstruojamas, siekiant jį pritaikyti aptarnauti komercinius skrydžius. Planuojama, kad visas rekonstrukcijos ir naujų statybų projekto įgyvendinimas kainuos apie 65 mln. eurų. Kol kas nėra žinoma, iš kur bus gautas reikiamas finansavimas šiam projektui. Bet tikimasi, kad didesnę dalį lėšų galėtų sudaryti privačios investicijos. 

Šaltinis: Lsm.lv informacija
Wikimedia Commons nuotrauka