Gera naujiena aviacijos mėgėjams: Vilniaus oro uoste atidaryta pirmoji Lietuvoje lėktuvų stebėjimo aikštelė

Vilniaus oro uosto teritorijoje oficialiai atidaryta šalyje analogų neturinti orlaivių stebėjimo (angl. planespotting) aikštelė. Nuo šiol kiekvienas į orlaivius norintis pažvelgti vilnietis ar sostinės svečias  tai galės daryti saugiai ir nemokamai: aikštelė bus atvira visiems, veiks visą parą, o saugą joje užtikrins Vilniaus oro uosto ir policijos pareigūnai.

„Visame pasaulyje aviacijos srautai auga, didėja ir keleivių, ir skrydžių skaičiai. Džiaugiamės, kad nuo šiol visus aviacijos entuziastus, mėgėjus ar smalsuolius galėsime priimti geriausiai į orlaivius vaizdą atveriančioje Vilniaus vietoje“, – sako Vilniaus oro uosto vadovas Dainius Čiuplys.

Tokia aikštelė Lietuvoje kol kas vienintelė. (Martyno Jaugelavičiaus nuotrauka)

Lietuvoje tokia aikštelė – pirmoji ir vienintelė, įkurta geriausiai oro uosto kilimo ir tūpimo takus atveriančioje zonoje, pietinėje Vilniaus oro uosto dalyje (aikštelės vietą pamatysite paspaudę nuorodą www.vno.lt/lektuvustebejimas).

Aikštelė yra sudaryta iš dviejų dalių: antžeminės ir pakeltos, kuri specialiai pritaikyta fotografų poreikiams, tačiau tinka ir tiesiog orlaivių stebėjimui. Aikštelėje įrengta pastogė, suoliukai, greta aikštelės įrengtos automobilio stovėjimo vietos, kitais metais šalia taip pat atsiras ir vaikų žaidimų aikštelė, kurią įrengs Vilniaus miesto savivaldybė.

Kitų metų pradžioje aikštelėje pradės veikti ir informaciniai stendai, kuriuose bus pateikiama informacija apie dažniausiai oro uoste matomus orlaivius, naudojamą techniką, bus rodomas ir bendras teritorijos planas.

Aikštelė leis matyti ir orlaivius, ir antžeminių oro uosto mašinų darbą. (Martyno Jaugelavičiaus nuotrauka)

Orlaivių stebėjimas visame pasaulyje jau yra tapęs visuotiniu reiškiniu, o tam skirtos specialios vietos kasmet suburia lėktuvų stebėtojus: išskirtinių vaizdų ieškančius fotografus, menininkus ar tiesiog aviacijos mėgėjus.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sako, kad tokia vieta Vilniuje – ilgai laukta ir unikali, leisianti ir miestiečiams, ir svečiams pamatyti kitokį šalies sostinės veidą.

„Orlaivių stebėjimo aikštelė yra langas į neakivaizdinį Vilnių – čia gali pamatyti dar nepažintą sostinę, kurioje veikia didžiausias šalies oro uostas.  Ši vieta kiekvienam vilniečiui padės dar geriau pažinti savo miestą, o užsienio svečiams – parodyti, kad Vilnius yra veržlus, sklandus ir labai svetingas miestas“, – sako sostinės meras.

Tai - saugi ir patogi vieta stebėti lėktuvus. (Martyno Jaugelavičiaus nuotrauka)

Aikštelės teritorija yra įtraukta į bendrą Vilniaus oro uosto apsaugos sistemą, o tvarką užtikrina oro uosto ir policijos pareigūnai.

Aikštelę įrengė statybų kompanija „Ginstata“.