Spalį – dviženklis skrydžių skaičiaus augimas Kauno ir Palangos oro uostuose

Spalio mėnesį fiksuotas išaugęs skrydžių skaičius visuose keturiuose tarptautiniuose Lietuvos oro uostuose. Dviženklis skrydžių skaičiaus augimas buvo Kauno ir Šiaulių oro vartuose – čia atitinkamai skrydžių buvo 16,6 proc. ir 22,8 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Kauno oro uoste spalį aptarnauti 942 skrydžiai (16,6 proc. daugiau nei pernai), Šiaulių oro uoste – 410 (22,8 proc. daugiau). Vilniuje (4,5 tūkst.) ir Palangoje (385 skrydžiai) aptarnautų lėktuvų skaičius išaugo kiek mažiau – atitinkamai  2,4 proc. ir 2,1 proc. palyginus su antruoju rudens mėnesiu pernai, pranešė oro navigacijos paslaugas Lietuvos oro erdvėje teikianti valstybės įmonė „Oro navigacija“.

„Populiariausios skrydžių kryptys išliko tos pačios. Iš Lietuvos daugiausia skrendama į Jungtinę Karalystę, Latviją ir Vokietiją, o per mūsų šalį daugiausia tranzitu vykstama į Rusiją, Vokietiją ir Suomiją“, - apibendrindamas aptarnautų skrydžių rezultatus pastebi įmonės  generalinis direktorius Mindaugas Gustys.

Spalio mėnesį didžiausias skrydžių skaičiaus augimas iš Lietuvos buvo į Jungtinę Karalystę – įvyko 312 skrydžių ir palyginus su pernai spaliu, šis skaičius išaugo 9,9 proc. Antra pagal populiarumą skrydžių kryptis iš Lietuvos buvo Latvija – atlikti 277 skrydžiai arba 5 proc. daugiau nei pernai. Trečioje vietoje – Vokietija, skrydžių vadovai aptarnavo 250 į šią šalį skridusių lėktuvų arba 2,5 proc. daugiau nei pernai. Lenkija yra ketvirtoje vietoje pagal populiariausias skrydžių kryptis iš Lietuvos - aptarnauta 212 į šią šalį išskridusių lėktuvų arba 12 proc. mažiau nei pernai. Danija užbaigia populiariausių skrydžių krypčių iš mūsų šalies penketuką – oro navigacijos paslaugos suteiktos 189 į šią šalį vykusiems lėktuvams arba 2,7 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu.

Spalio mėnesį bendras “Oro navigacijos” specialistų aptarnautų skrydžių skaičius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 3,5 proc. – aptarnauta 24,1 tūkst. lėktuvų. Iš jų tranzitiniai skrydžiai sudarė 18,1 tūkst. arba 75 proc. visų aptarnautų orlaivių. Palyginti su 2018 m. spaliu, tranzitu per Lietuvą skridusių lėktuvų skaičius buvo 3 proc. didesnis. 

Pikinė spalio diena buvo spalio 10 d. – tądien skrydžių vadovai Lietuvos oro erdvėje aptarnavo 868 skrydžius, arba 4,3 proc. daugiau nei pikinę spalio dieną 2018-aisiais (2018 m. spalio 11 d., aptarnauti 832 skrydžiai). Pikinė tranzitinių skrydžių diena antrąjį rudens mėnesį buvo spalio 5 d. – aptanauti 663 tranzitu per Lietuvą praskridę orlaiviai, arba 6,4 proc. daugiau nei pikinę spalio dieną prieš metus (2018 m. spalio 14 d., aptarnauti 623 lėktuvai). 

Per dešimt šių metų mėnesių skrydžių vadovai Lietuvoje aptarnavo 230,4 tūkst. skrydžių – 1,3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Iš jų 76 proc. sudarė tranzitiniai skrydžiai. Per Lietuvą tranzitu praskridusių orlaivių skaičius, palyginti su tuo pačiu 2018 m. laikotarpiu, taip pat išaugo 1,3 proc.