NATO summit metu - svarbiausi pasaulio orlaiviai Vilniaus oro uoste

Nato summit metu Vilniaus oro uoste galėjome stebėti išties įspūdingą karinių ir valstybės delegacijoms skraidinti skirtų orlaivių įvairovę, aviacijos fanams, tai - tikra gyvenimo svajonė.

Liepos 10 dieną prie oro uosto būriavosi minia žmonių, norinčių savo akimis pamatyti JAV prezidento lėktuvą. Dėl atvykstančių orlaivių kiekio ir dydžio perone net teko išmontuoti kai kuriuos apšvietimo stulpus. Dėmesio sulaukė ne tik pagrindinis sostinės oro uostas, delegacijos leidosi ir Kaune, o Lietuvos oro erdvę raižė žvalgybiniai lėktuvai, bei jų kurą ore papildantys orlaiviai, sostinės padangėse buvo matyti saugumą užtikrinantys sraigtasparniai.

Kviečiu pažvelgti į Vilnių atvykusių orlaivių fotografijas.

Šis orlaivis yra aprūpintas itin pažangiomis komunikacijos sistemomis, įvairiapusiškai labai gerai apsaugotas net nuo įvairių elektromagnetinių atakų ar nuo branduolinio poveikio.

Daugiausiai orlaivių kartu su savimi atskraidino didžiausia Lietuvą aplankiusi JAV delegacija. Šalies prezidentą skraidino ikoniškasis “Air Force One”, Boeing VC-25, šis orlaivis yra modifikuota daugeliui gerai žinomo Boeing 747 versija, skirta Amerikos prezidentui ir kartu su juo vykstantiems asmenims skraidinti. Lėktuve yra įrengti miegamieji, prezidento darbo ir susitikimų kambarys, bei kiti privalumai, užtikrinantys prezidento komfortą, saugumą ir galimybę dirbti būnant ore. Vilniuje leidosi ir du modifikuoti Boeing 757 modeliai Boeing C-32, skirti aukšto rango asmenims, dažniausiai viceprezidentui, pirmajai poniai ar valstybės sekretoriui skraidinti. Vilniuje taip pat lankėsi ir JAV gynybos ministrą atskraidinęs “paskutiniosios dienos lėktuvu” ar “skraidančiu pentagonu” pravardžiuojamas Boeing Boeing E-4B, skirtas nepaprastosios padeties metu, atominio karo ar kitos krizės atveju užtikrinti valstybės ir kariuomenės vadovavimą ore. Šis orlaivis yra aprūpintas itin pažangiomis komunikacijos sistemomis, įvairiapusiškai labai gerai apsaugotas net nuo įvairių elektromagnetinių atakų ar nuo branduolinio poveikio. JAV karinės oro pajėgos naudoja 4 tokio modelio lėktuvus. Oro uoste leidosi ir Gulfstream C37.

Kanados premjeras atvyko su šalies delegacijoms skraidinti skirtu orlaiviu Airbus CC-150 Polaris. Šis lėktuvo modelis yra paprasto Airbus A310 modifikacija skirta specialiai Kanados karinėms oro pajėgoms. Tokio tipo orlaiviai naudojami keleivių, krovinių, medicininiam transportui ar net kitų orlaivių kurą papildyti ore. 

Prancūzijos prezidentas atskrido su Airbus A330-200 orlaiviu, kurio viduje įrengtas įrengtas VIP interjeras. Kartu taip pat atskrido ir Prancūzijos karinių oro pajėgų orlaiviai Dassault Falcon 7X ir Dassault Falcon 2000LX.

Lenkijos ir Ukrainos prezidentai atvyko su Lenkijos karinių oro pajėgų lėktuvas, skirtais delegacijoms skraidinti, Boeing 737-8TV(BBJ2). Lenkijos prezidentas atvyko iš Varšuvos (lėktuvo registracija 0112), o Ukrainos prezidentas atskrido iš Ržešovo oro uosto (lėktuvo registracija 0110),  kuris nuo karo Ukrainoje pradžios daugiausiai naudojamas karinei technikai į Ukrainą gabenti. 

Ispanijos premjeras atvyko su specialiai šalies delegacijoms skraidinti skirtu orlaiviu Airbus A310-300. 

Turkijos prezidentas į Vilnių atvyko su šalies delegacijoms skraidinti skirtu Airbus A330-200 orlaiviu, nudažytu Turkijos vėliavos spalvomis.

Vilnių aplankė ir kiti valstybės vadovus ir delegacijas skraidinę lėktuvai. Vengrijos premjerą ir Čekijos prezidentą atskraidino Airbus A319 orlaiviai. Italijos premjerė ir delegacija atvyko Airbus A319 ir Dassault Falcon 900EX lėktuvais. Švedijos delegaciją atskraidino Gulfstream Tp102D orlaivis. Danijos delegaciją atskraidino Bombardier CL-600 lėktuvas. Portugalijos delegacija atvyko su Dassault Falcon 50 lėktuvu. 

Kartu su Turkijos ir JAV delegacijomis į Vilniaus oro uostą atvyko ir jų automobilius bei specialųjį transportą skraidinę krovininiai orlaiviai Airbus A400M ir Boeing C-17 Globemaster III.