„Small Planet Airlines“ restruktūrizuoja veiklą

„Small Planet Airlines“ patiria sunkumų. Oro bendrovė skelbia apie restruktūrizacijos būtinybę dėl „Small Planet Airlines“ Sp. z o. o. Lenkijoje ir „Small Planet Airlines“ GmbH Vokietijoje patiriamų finansinių sunkumų. Šiose šalyse veikiančios bendrovės nesuvaldė plėtros bei augančių kaštų.

„Restruktūrizacijos procesai Lenkijoje ir Vokietijoje iš esmės skiriasi nuo pertvarkų Lietuvos bendrovėje: Lenkijoje ir Vokietijoje veikiančios bendrovės šiemet patyrė ženklius nuostolius ir tai buvo pagrindinė restruktūrizacijos priežastis. Tuo tarpu „Small Planet Airlines“ Lietuvoje veikla šiemet yra pelninga – planuojame, kad operacinis  pelnas metų gale sieks 3,4 mln. eurų. Vis dėlto, jį viršys sumos, kurias turėsime nurašyti dėl Vokietijos bei Lenkijos įmonių neapmokėtų paslaugų“, – sako „Small Planet Airlines“ UAB vadovas Kristijonas Kaikaris.

Ženkliai sumažėjus, o tam tikrose srityse visai nelikus paslaugų, teikiamų Lenkijos ir Vokietijos bendrovėms, „Small Planet Airlines“ UAB atleidžia dalį darbuotojų Lietuvoje.

Pasak jo, tam, kad Vokietijos ir Lenkijos bendrovėse būtų sėkmingai užbaigta restruktūrizacija, būtinas investuotojas, tuo tarpu Lietuvos bendrovei tai nėra būtina sąlyga. „Kita vertus, atsiradus investuotojui, restruktūrizacijos procesą Lietuvoje būtų galima sėkmingai baigti anksčiau, taigi šios galimybės neatmetame ir kalbamės su Lietuvos bendrove besidominčiais investuotojais. Manome, kad „Small Planet Airlines“ UAB restruktūrizacija yra geriausias būdas išsaugoti ir toliau tęsti sėkmingą veiklą“, – teigia K. Kaikaris.

Ženkliai sumažėjus, o tam tikrose srityse visai nelikus paslaugų, teikiamų Lenkijos ir Vokietijos bendrovėms, „Small Planet Airlines“ UAB atleidžia dalį darbuotojų Lietuvoje.

Paprašėme oro bendrovės komentaro ir netrukus jį gavome. Rinkodaros vadovas Simonas Bartkus patikino, kad įmonės restruktūrizacija neturės įtakos bendrovės vykdomiems skrydžiams iš Vilniaus ir užsienio šalių bazių, keleiviams neteks patirti jokių nepatogumų. Nemaloni dalia tenka atleidžiant darbuotojus. „Small Planet Airlines“ vadovai apgailestauja dėl atleidžiamų darbuotojų, tačiau rinkodaros vadovas sako, kad atleidžiamiems darbuotojams bus išmokamos išeitinės kompensacijos pagal Lietuvoje galiojantį teisinį reguliavimą.

Didžioji dalis darbuotojų, su kuriais turėsime atsisveikinti, aptarnaudavo Lenkijoje ir Vokietijoje veikiančias įmones.

„Darbuotojų skaičiaus mažinimas susijęs ne tiesiogiai su restruktūrizacija Lietuvoje, o su perteklinėmis funkcijomis, atsiradusiomis dėl to, jog tam tikrose srityse sumažėjo arba visai neliko paslaugų, teikiamų kitoms „Small Planet Group“ įmonėms. Didžioji dalis darbuotojų, su kuriais turėsime atsisveikinti, aptarnaudavo Lenkijoje ir Vokietijoje veikiančias įmones, teikdami skrydžių valdymo, finansinės apskaitos, antžeminio aptarnavimo, klientų aptarnavimo ir kt. paslaugas. Dėl Lenkijoje ir Vokietijoje vykstančių pertvarkų smarkiai sumažėjo veiklos apimtys, tad šių darbuotojų atliekama funkcija tapo pertekline. Apgailestaujame, jog mūsų darbuotojai dėl to patirs rūpesčių.“

S. Bartkus trumpai papasakojo apie artimiausius planus. „Tęsime darbus užsienio rinkose – spalio mėnesį pradėjome skraidyti iš Suomijos miestų, taip pat atidarome naują bazę Bilunde. Skandinavijos keleivius „Small Planet Airlines“ daugiausiai veš į Kanarų salų kurortus. Siekiant sumažinti sezoniškumo keliamus iššūkius, dalį orlaivių perkelsime į Vietnamą – čia „Small Planet Airlines“ dirbs kartu su partneriais „Bamboo Airways“. Glaudžiai bendradarbiaudama su po „Small Planet Airlines“ prekės ženklu veikiančia įmone Kambodžoje, „Small Planet Airlines“ UAB penktus metus iš eilės plėtos sezoninę veiklą šioje Azijos šalyje.“

„Small Planet Airlines“ UAB metus planavo baigti skaičiuodami 3,4 mln. eurų operacinio pelno, tačiau, galutinį metų pelningumą gali ženkliai pakoreguoti nuostoliai dėl neapmokėtų paslaugų, kurios buvo teikiamos Lenkijos ir Vokietijos įmonėms. S. Bartkus užsiminė ir apie investuotojų paiešką. 

„Skirtingai nuo Lenkijos ir Vokietijos įmonių, Lietuvoje „Small Planet Airlines“ veikia sėkmingai, tad restruktūrizacijos vykdymui investuotojas nėra būtinas. Tiesa, investuotojo atsiradimas leistų restruktūrizacijos procesą pagreitinti, tad tokios galimybės neatmetame. Potencialių investuotojų susidomėjimo jau esame sulaukę, jie pritaria mūsų sprendimui vykdyti restruktūrizaciją, nes tai padėtų optimizuoti įmonės veiklą ir suvaldyti rizikas.“