NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse iš JAV perėmė Danijos karinių oro pajėgų kontingentas

„NATO oro policijos misija Baltijos šalyse, kartu su NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėmis grupėmis, yra svarbus NATO atgrasymo ir gynybos priemonių veiksnys visame regione“, – sveikindamas NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse pradėjusius vykdyti Danijos karinių oro pajėgų kontingento karius sausio 8 d. sakė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vykusioje NATO oro policijos misijos pasikeitimo ceremonijoje viceministras V. Umbrasas padėkojo JAV karinių oro pajėgų kariams, kurie jau penktą kartą saugojo Baltijos šalių oro erdvę.

NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 17 sąjungininkių šalių. Prieš trejus metus, Rusijai aneksavus Krymą, NATO oro policijos misija Baltijos regione buvo sustiprinta.

Įprastai šiai misijai vykdyti tiek Lietuvoje, tiek Estijoje dislokuojama po keturis naikintuvus, bet rugsėjį septyni JAV orlaiviai į Šiaulius buvo perkelti artėjant Rusijos ir Baltarusijos surengtoms karinėms pratyboms „Zapad“. JAV dalyvaudamos NATO misijoje Baltijos šalyse demonstruoja nepalaužiamą įsipareigojimą NATO užtikrinti Baltijos šalių saugumą ir stabilumą užtikrinant NATO sienų integralumą. 2017 m. misijoje JAV dalyvavo su keturiais naikintuvais F-15 „Eagle“, prieš tai – 2005, 2008, 2010 ir 2014 m. 

Danijos karinių oro pajėgų kontingentas, patruliuosiantis su keturiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“ iš Vojens Skrydstrup aviacijos bazės į Lietuvą atvyko jau sausio 5 d. Tai šeštas kartas, kai Danijos kariai saugo Baltijos šalių oro erdvę, prieš tai jie šią misiją atliko 2004, 2009, 2011, 2013 iš Aviacijos bazės Šiauliuose ir 2014 iš Amari oro pajėgų bazės Estijoje.

Pasikeitimo ceremonijoje taip pat dalyvavo NATO Jungtinių oro operacijų centro vadas generolas majoras Thierry Dupont, Lietuvos karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Dainius Guzas, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, JAV, Danijos delegacijos, ambasadų atstovai, kt. svečiai.  

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 m. kovo mėnesio, kada Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 17 sąjungininkių šalių. JAV kontingento misija bus 45-oji nuo jos vykdymo pradžios 2004 metais. Prieš trejus metus, Rusijai aneksavus Krymą, NATO oro policijos  misija Baltijos regione buvo sustiprinta.

Nuotraukų aut. A. Gedrimas