„BAC One-Eleven“ prototipo katastrofa - ar tokios nelaimės gali nutraukti programą?

Žodžiai „bandomasis skrydis“ skamba šiek tiek baugiai. Ambicingai, bet baugiai. Tačiau visi dabar skraidantys lėktuvų modeliai kadaise įveikė tą būtiną bandymų ciklą. Bandomieji skrydžiai, atliekami laikantis visų numatytų procedūrų ir deramo saugumo, įprastai įvyksta be nuotykių. Bet ne visada. Kas nutinka, kai bandomas prototipas patiria katastrofą? Ar programa yra nutraukiama? Į šiuos klausimus atsakysime žvelgdami į prieš 57 metus įvykusią katastrofą.

Bandomieji skrydžiai kadaise buvo išties pavojingi. Kai aviacija vis dar vartėsi kūdikio lopšyje, kiekvienas pirmasis skrydis galėjo būti ir paskutinis, nes apie orlaivių aerodinamiką, keliančių paviršių formos ir net medinės konstrukcijos saugumo ypatumus buvo žinoma nedaug. Tačiau vėliau prototipų bandymo procedūros buvo reglamentuotos ir paverstos išties pakankamai saugiomis. Piloto-bandytojo profesija dabar nėra tokia jau pavojinga, nes kelis metus kuriami lėktuvai yra bandomi ant žemės, vėjo tuneliuose testuojami jų modeliai, o ir kompiuterinės simuliacijos gali sumodeliuoti pačius įvairiausius scenarijus. Kai tūkstančiai žmonių šių metų pradžioje stebėjo pirmąjį „Boeing 777X“ skrydį, niekas negalvojo, kad gali įvykti kažkas netikėtai blogo.

Tačiau ne visos lėktuvų programos buvo visiškai sėkmingos. Lygiai prieš 57 metus, 1963-iųjų spalio 22 dieną, sudužo „BAC One-Eleven“ prototipas. Tai buvo pirmasis bandymams tinkantis programos lėktuvas, rugpjūtį atlikęs pirmąjį skrydį. Lemtingą dieną „One-Eleven“ kilo jau penktajam skrydžiui.

1963-iųjų „BAC One-Eleven“ katastrofa

„BAC One-Eleven“ - tai komercinis dvimotoris keleivinis lėktuvas su 89 vietomis salone. Idėja sukurti tokį reaktyvinį lėktuvą kilo dar šeštojo dešimtmečio viduryje. Į BAC rankas projektas pateko 1960 metais, kai korporacija ir buvo suformuota. Originaliai tai buvo „Hunting Aircraft“ lėktuvas, tačiau didelio Jungtinės Karalystės vyriausybės spaudimo dėka, jis tapo BAC projektu.

„BAC One-Eleven“ (Eduard Marmet, Wikimedia)

„BAC One-Eleven“ pirmajam skrydžiui pakilo 1963-iųjų rugpjūčio 20 dieną. Pirmieji skrydžiai buvo sėkmingi ir daug žadantys - lėktuvas buvo stabilus ir lengvai valdomas. Tačiau spalį penktojo bandomojo skrydžio metu įvyko katastrofa.

Tą spalio 22 dieną lėktuvą pilotavo Mikeas Lithgow - labai patyręs pilotas, kuris 1953 metais nuskynė ir absoliutų greičio rekordą. Būtų net sunku išvardinti visus lėktuvus, kuriuos Lithgow yra tekę pilotuoti ir gebėjimų suvaldyti „One-Eleven“ jam tikrai pakako. Be jo tąkart lėktuve buvo dar 6 žmonės - antrasis pilotas, inžinieriai, radijo operatorius ir navigatorius.

Lėktuvas pakilo iš dabar jau nebenaudojamio Vislio aerodromo tam, kad būtų išbandytos jo valdymo charakteristikos. Konkrečiau - BAC norėjo sužinoti, kaip lėktuvas elgiasi artėdamas prie smukos ir kaip lengvai pilotai gali sugrąžinti jį į stabilų skrydį. Taigi, „BAC One-Eleven“ prototipas, pirmasis šio modelio lėktuvas, pakilo į 4,9 km aukštį ir pradėjo bandymą.

„One-Eleven“ prototipo užsparniai buvo 8 laipsnių padėtyje, Lithgow informavo visus komandos narius apie bandymo pradžią ir lėktuvas buvo įvestas į stabilią smuką. Netrukus, po pakilimo praėjus vos 23 minutėms, lėktuvas rėžėsi į žemę. Bandymą stebėję žmonės teigė, kad lėktuvas krito praktiškai visiškai vertikaliai. Jis iš karto subyrėjo ir užsidegė. Katastrofoje žuvo visi 7 įgulos nariai.

Gilioji smuka - lėktuvų su T formos uodega problema. (GRAHAMUK, Wikimedia)

Kas nutiko? Na, lėktuvui pradėjus smukti, sparnai tarsi uždengė uodegą nuo oro srauto ir susigrąžinti orlaivio valdymą tapo neįmanoma. „One-Eleven“ varikliai buvo fiuzeliažo gale, todėl, kaip įprasta tokios konfigūracijos orlaiviams, jis turėjo T formos uodegą, kurią vadinamosios giliosios ar super smukos metu sparnai praktiškai visiškai uždengia. Kad ir koks patyręs buvo Mikeas Lithgow, jis toje situacijoje jau nieko nebegalėjo padaryti.

„BAC One-Eleven“ programos tąsa

Kaip tęsti keleivinio lėktuvo programą, kai vos penktasis prototipo skrydis baigiasi katastrofa? O kaip jos netęsti - užsakovų susidomėjimas „One-Eleven“ lėktuvu nesumažėjo. Priešingai - netrukus po katastrofos būsimų lėktuvo pirkėjų tik padaugėjo.

BAC įvertino katastrofa pasibaigusio bandymo duomenis ir pritaikė dvi saugumo technologijas, kad tai nepasikartotų. Nuo tada „One-Eleven“ šturvalas ėmė vibruoti, kai lėktuvas artėjo prie smukos taško, informuodamas pilotą apie augančią grėsmę skrydžio saugumui. Jei pilotas nereaguodavo, šturvalas automatiškai būdavo stumiamas į priekį, taip išlyginant lėktuvo skrydį ir išvengiant smukos.

BAC 1-11 su laiku tapo vienu iš svarbiausių kompanijos produktų (Ted Quackenbush, Wikimedia)

Iki 1964-ųjų pabaigos BAC pagamino net 13 „One-Eleven“ lėktuvų. 1965 metais „One-Eleven“ ėmėsi darbo - ėmė skraidinti „British United Airways“ keleivius. Ir taip „One-Eleven“ su laiku tapo tikrai svarbiu ir praktišku BAC produktu.

„BAC One-Eleven“ buvo naudojamas iki 2019, nors kaip keleivinis laineris buvo naudojamas gerokai trumpiau. Paskutinis šio tipo lėktuvo darbas - kuriamo naikintuvo F-35 sistemų bandymas. Kitaip tariant, vienas „One-Eleven“ iki 2019 metų tarnavo kaip „Northrop Grumman“ skraidanti laboratorija.

Ir tai - tik vienas iš pavyzdžių. Katastrofiškų bandomųjų skrydžių pasitaiko labai retai, tačiau per visą istoriją yra įvykę keli. Štai 1994 metais Tulūzos Blanjako oro uoste sudužo bandomas „Airbus A330-321“. Tai buvo naujo tipo lėktuvas, tuo metu bandymuose simuliuotas vieno variklio praradimo scenarijus. Vienas tūpimas buvo atliktas sėkmingai, o štai antrasis bandymas, kai orlaivio svorio centras buvo nustumtas toli link uodegos, įvyko katastrofa. Lėktuvas kilo per greitai, ėmė svirti ir galiausiai rėžėsi į žemę. Buvo nustatyta, kad pagrindinė katastrofos priežastis buvo piloto klaida. Žuvo visi 7 lėktuve buvę žmonės, lėktuvas buvo visiškai prarastas. Tačiau programa buvo tęsiama toliau.

Bandymas laikytinas nesėkmingu tada, kai nesuteikia jokių žinių, kai rezultatų nėra apskritai. Katastrofomis pasibaigę bandomieji skrydžiai, žinoma, yra labai liūdnos istorijos, tačiau jos nesustabdo žmonių ambicijų. Ir programos vyksta toliau.