Lietuviškų kosminių palydovų 10-metis!

Prieš 10 metų 2014 metų vasario 28 dienos 9 valandos 30 minutę iš Tarptautinės kosminės stoties į maždaug 400 km skrydžių orbitas buvo išleisti pirmieji du Lietuvoje sukonstruoti ir pagaminti "cubesat" tipo palydovai - LitSat-1 ir LituanicaSAT-1. 

2024 metų vasario 28 dienos popietę Etnokosmologijos muziejuje buvo proga vėl visiems susitikti kartu ir prisiminti 10 ir daugiau metų senumo laikmetį, kaip buvo ruošiamasi, ir kaip buvo kuriami, ir kaip buvo išleidžiami į kosmosą pirmieji lietuviški palydovai. 

Muziejuje vykusios diskusijos „Lietuvos kosmoso dešimtmetis: nuo pirmųjų palydovų iki kosmoso technologijų plėtros“ metu dr. Laurynas Mačiulis, Linas Sargautis, dr. Vladas Lašas, Saulius Lapienis, dr. Vidmantas Tomkus, dr. Andrius Vilkauskas dalinosi savo prisiminimais ir ateities įžvalgomis. Susirinkusieji turėjo nepakartojamą progą išgirsti jų atsiminimus, tuo metu kilusius iššūkius ir sėkmės istorijas.

Į renginio pradžią negalėjęs atvykti ir per Zoom prisijungęs misijos "LituanicaSAT-1" vadovas Vytenis Buzas pasveikino kosmoso bendruomenę su mažyčiu jubiliejumi. Lietuvius taip pat pasveikino ukrainiečių kosmoso įmonės ir Koroliovo vardo kosmonautikos muziejaus atstovai iš Žitomyro. Su renginio dalyviais per Zoom bendravo Lietuvos kosmoso bendruomenės draugas ir gerbėjas, buvęs NASA Ames laboratorijos direktorius Peteris Vordenas (Peter Worden) pastaruoju metų dirbantis gyvybės paieškų žinomose egzoplanetose tematikoje.

Renginio dalyvius pasveikino Seimo narys, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, buvęs VU rektorius akad. Artūras Žukauskas.

Renginio dalyviai muziejaus ekspozicijų salėje galėjo apžiūrėjo abiejų palydovų kopijas. Pagrindinės muziejaus salės didžiajame ekrane buvo parodytas raketos 2014 metų sausio 9 dieną iškėlusios palydovus startas, ir kelių minučių trukmės momentas kaip abu palydovai buvo iš Tarptautinės kosminės stoties išleisti kelių mėnesių trukmės skrydžiams aplink Žemę.

Muziejui buvo padovanoti eksponatai susiję su Lietuvos kosmoso istoriniais momentais.

Renginio pabaigoje prie užkandžių, kavos ir arbatos bei vyno taurės prasitęsė prisiminimų vakaras. Dalis renginio dalyvių per tą laikmetį pradėjo pilnai ar iš dalies naujas su kosmoso sritimi susijusias veiklas. Apie jas tikimės papasakoti netolimoje ateityje.

NAUJIENA: bus pradėta skelbti iliustruota istorinė apybraiža apie lietuviškųjų kosminių palydovų ištakas ir dabartį. 

Autoriaus straipsnis parašytas 2013 metų pabaigoje - "Metų pabaigoje bus perrašyta kosmoso technologijų istorija: kosmosą užtvindys mažieji palydovai"
https://m.technologijos.lt/cat/1/article/S-37297

2014 metų pabaigos straipsnis apie lietuvių sukurtas kosmoso technologijas ir artimiausią jų ateitį.
"2014-ieji: Lietuvos kosminė odisėja"
http://www.technologijos.lt/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/S-45043/straipsnis/2014-ieji-Lietuvos-kosmine-odiseja