Prieš 10 metų į kosmosą buvo iškelti 2 lietuviški nanopalydovai.
Litsat-1 ir LituanicaSAT-1

„Tik užkrečiantys pavyzdžiai, sėkmės istorijos turi didžiausią įtaką jaunam žmogui“

Trumpa priešistorė.

2009 metų kovo mėnesį Vilniuje, Švietimo ir mokslo ministerijoje lankėsi grupelė latvių kosmoso technologijų entuziastų ir pasiūlė Lietuvai prisidėti kuriant jų pirmąjį palydovą "Venta-1". Tuo metu buvo prasidėjusi ekonominė krizė tad galvoti apie tokius dalykus buvo ne laikas ir ne vieta.

2009 metų spalio mėnesį šio straipsnelio autorius skaitė pranešimą Kosmoso tematika Lietuvos energetikos institute Kaune. Būtent čia pirmą kartą pranešimo paskutiniojoje skaidrėje buvo parodyta mažo palydovo nuotrauka su užrašu "Ar Lietuva turės savo palydovą?"

2010 metų lapkričio mėnesį keliese vyresni kosmoso entuziastai (Vladas Lašas, Vidmantas Tomkus ir šio straipsnelio autorius) vykdė intensyvius pažintinius susitikimus su VGTU ir KTU studentais ir dėstytojais mažųjų palydovų tema.

2011 metų lapkričio mėnesį Vilniuje vykusi kosmoso konferencija SEMWO-2011 (didžiausia iki šiol vykusi Lietuvoje) galėtų būti laikoma tikruoju lūžio tašku, kad Lietuvoje netrukus realiai bus pradėtas kurti pirmasis nanopalydovas.  

Ir štai šiandien, 2024 sausio 9 dieną, jau pažymime 10 metų kaip į Tarptautinę kosminę stotį buvo išskraidinti pirmieji du lietuviški palydovai - LituanicaSAT-1 ir Litsat-1. Startas įvyko 2014 metų sausio 9 dienos 20 valandos 7 minutės 5 sekundę. Palydovus iš Vidurio Atlanto regioninio kosmodromo (Valopų sala, Virdžinijos valstija, JAV) į kosminę misiją iškėlė raketa "Antares-120" su krovinių gabenimo kapsule "Cygnus CRS-1". Abu lietuviški palydovai su dar kitais 4 nanopalydovais (žiūr. nuotrauką)  buvo patalpinti specialioje apkaboje (angl. NanoRacks CubeSat Deployer) iš kurios su specialia prie TKS sumontuota "šaudykle" 2014 metų vasario 28 dieną buvo paleisti į atvirą kosmosą (apie tai "Aviacijos pasaulyje" bus pateikta atskira informacija).

Daugiau techninės informacijos su nuotraukomis ir paaiškinimais nanopalydovo "LituanicaSAT-1" pavyzdžiu apie šią misiją yra paskelbta anglų kalba EKA tinklalapyje - LituanicaSAT-1 aprašymas

Apie tai, kaip ne iš karto pavyko lietuviškųjų nanopalydovų misija galima paskaityti šioje nuorodoje - Istorinis įvykis

Trumpą istoriją apie mažuosius palydovus galima perskaityti S. Lapienio straipsnyje, kurį išspausdino Delfi portalas - Mažieji palydovai užtvindys kosmosą 

Per tuos 10 metų įvyko daug naujų postūmių kuriant kosmoso technologijas Lietuvoje, susikūrė ne viena pasaulinio garso įmonė. 

Prieš 3 metus netgi buvo atsiradusi galimybė Lietuvos jaunuoliams tapti pirmaisiais astronautais. Virš 80 vaikinų ir merginų dalyvavo EKA paskelbtame astronautų atrankos konkurse. Dviem vaikinams ir vienai merginai pavyko patekti į priešpaskutinį etapą. Deja, jų pavardės nėra viešai žinomos. Tačiau Naujųjų metų pradžioje stebuklingu būdu pavyko susisiekti su vienu iš tų dviejų vaikinų, kuris dalyvavo astronautų atrankoje. Bet palikime tai mažytei intrigai. Informaciją apie jo dalyvavimą EKA astronautų atrankoje paskelbsime artimiausiose "Aviacijos pasaulio" naujienose.