Latvijos Adažų aerodromas šventė jubiliejų ir padovanojo jaukią aviacijos šventę

Adažų aerodromas šventė 10 metų jubiliejų ir ta proga rugpjūčio 5 dieną surengė aviacijos šventę.

Jau šventės išvakarėse Adažų aerodrome prasidėjo didelis šurmulys. Dirbo būrys savanorių, buvo ruošiamasi pasitikti daugiatūkstantinę minią, apgalvota, kur atvykstantys dalyviai statys automobilius, iš vakaro į jubiliejų atskrido ir kai kurie lakūnai, tradiciškai – ir iš Lietuvos, nes Adažų aerodromui vadovauja Lietuvoje gyvenęs pilotas ir instruktorius Anatolijus Perekriostovas. Latvių pilotai dažnai atskrenda į Lietuvoje vykstančius renginius, o lietuviai atsako tuo pačiu.

Į Adažų aviacijos šventę, o jų Latvijoje vyksta ne taip ir daug, susirinko minia neabejingų aviacijai žmonių, atskrido daugiau kaip 30 lėktuvų, svečiavosi šalia esančio karinio poligono karinė technika ir NATO kariai. Aerodromas įsikūręs Rygos pašonėje, iki Latvijos sostinės – apie 20 kilometrų.

Adažų šventė pavyko, nors skraidymų programa nebuvo įgyvendinta kaip sumanyta dėl itin stipraus šoninio vėjo. Daugelio lėktuvų pilotai nerizikavo kilti pučiant labai gūsingam ir labai stipriam vėjui. Keletą kartų ir vasaros lietus pašventino aerodromą. Tačiau žmonių tai neišblaškė. Lėktuvų rikiuotė visa dieną buvo prieinama žiūrovams, į dangų pasirodymui kilo ir sraigtasparnis, malūnsparnis, ultralengvieji ir kiti lėktuvai, o viską vainikavo vakarėjančiame danguje ypatingo preciziškumo akrobatinę programą atlikusi grupė „Baltic Bees”. Šeši „L-39 C Albatros“ tiksliomis ore sudarytomis grupinėmis figūromis skrodė vėjuotą padangę ir gniaužė žiūrovams kvapą, drebindami orą. 

Šventės pabaigoje iš dangaus tradiciškai pabiro saldainių lietus. O kulminacija tapo visų šventės dalyvių ir svečių pagerbimas, atminimo dovanėlių įteikimas. Vėliavos, scena, šypsenos, bendros nuotraukos.

Plačiau apie Adažų aerodromą ir aviacijos šventę skaitykite rugpjūčio mėnesio „Aviacijos pasaulio“ numeryje.

Karilės Mozerytės nuotraukos