Aviacijos šventę Sasnavoje vainikavo dviejų NATO lėktuvų „F-16“ skrydis

Didžiausia šių metų aviacijos šventė praūžė Sasnavos aerodrome liepos 22 dieną. Nuo 15 valandos minutėmis sustyguota aviacinė programa tęsėsi iki vėlyvo vakaro. Visa tai buvo skirta aviacijos mylėtojams, o jų susirinko iš visos Lietuvos – tūkstančiai. 

Nuo ankstyvo ryto po vieną ar grupėmis atskrisdavo pagrindiniai šventės herojai – orlaiviai. Į šventę oru atlėkė ir lenkų aviatoriai, su kuriais Marijampolės aeroklubas daug metų bičiuliaujasi.

Jau nuo pusiaudienio šurmuliavo spalvinga prekybininkų mugė, o nuo 15 valandos minutėmis sustyguota aviacinė programa įveiksmino dangų iki vėlyvo vakaro. Gerą nuotaiką palaikė ir saulėtas dangus. Visa tai buvo skirta aviacijos mylėtojams, o jų susirinko iš visos Lietuvos – tūkstančiai. Tuo pačiu buvo pažymėti du iškilūs jubiliejai – Marijampolės aeroklubo 40-metis ir Lietuvos aeroklubo 90-metis. Pagrindinis šventės organizatorius – Marijampolės aeroklubo komanda su Alvydu Danilaičiu priešakyje. Jiems tiek aviatoriai, tiek žiūrovai negailėjo geriausių žodžių už surengtą įspūdingą oro fiestą.

Aviacijos šventės reguliariai Lietuvoje vyksta jau beveik… šimtą metų. Švenčių tikslas išlieka tas pats – aviatoriai pristato žiūrovams spiečių aviacinės technikos, pilotai ir parašiutininkai parodo geriausius savo triukus, grandiozinės šventės metu galima pakalbinti lakūnus, paskraidyti. Tuo pačiu tai yra naujų žmonių „verbavimas” į aviaciją.

Nors programa nebuvo tokia galinga, kokias galima pamatyti didžiųjų šalių aviacijos šventėse, tačiau pakylėtų jausmų, azarto, nuostabos nestigo. Buvo prisiminta ir mūsų šalies aviacijos istorija, visų žvilgsnius traukė pastatytas ANBO-2 lėktuvas, kuris į padangę kilo net keletą kartų, stebino nutrūktgalviški, bet, žinoma, apgalvoti ir saugūs parašiutininkų pasirodymai, akrobatinių lėktuvų figūros ir dūmų juostos, sraigtasparnių ir malūnsparnių, ultralengvųjų orlaivių vikrumas. Įspūdingus garsus skleidė geriausių aviamodeliuotojų leidžiamos raketos, o viską vainikavo dviejų Lenkijos karinių oro pajėgų „F-16 Fighting Falcon“ žemę drebinantys žemi praskridimai. NATO dangaus patruliai visiems žiūrovams paliko neišdildomą įspūdį. Nurimus vėjui, vakaro dangų papuošė parasparniai, karšto oro balionai.

Specialųjį reportažą apie šioje šventėje pristatytus orlaivius skaitykite „Aviacijos pasaulio“ rugpjūčio numeryje.

Manto Jankaus nuotraukos