Kokią dieną švęsime aviacijos dieną?

Civilinės aviacijos administracija imasi iniciatyvos pradėti Lietuvos aviacijos dienos įsteigimo ir įteisinimo procedūrą. Kviečiama diskutuoti ir aktyviai siūlyti variantus. Jau netrukus bus nuspręsta, kokią dieną švęsime aviacijos dieną Lietuvoje.

Daugelio aviatorių nuomone, lietuviškoji aviacija, turinti tolimas ištakas ir gilias tradicijas, nusipelno turėti savo atmintiną dieną, kuri kasmet galėtų suburti visus skrydžio kolegas įvairių renginių, švenčių, skirtų Lietuvos aviacijos dienai, metu. Tokia diena būtų proga pasidžiaugti visų aviacijos sričių pasiekimais ir taip reprezentuoti Lietuvą, pagerbti Lietuvos aviacijos pradininkus ir tęsėjus, ji galėtų tapti vienijančia visus aviacijos bendruomenės narius, institucijas ir organizacijas diena.

Daugelis šalių mini savo aviacijos dieną, šių metų pradžioje ją įsteigė ir Latvija. Atsirasti tokiai dienai puiki proga yra Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimas.

Per daugiau nei dešimt metų šis klausimas buvo ne kartą aptariamas, išgirsta ir užrašyta nemažai idėjų ir pasisakymų, tačiau kol kas neprieita  bendros nuomonės, kuri istorinė diena būtų tokia reikšminga, kad galėtų įprasminti Lietuvos aviaciją.

„Dabar turime Tarptautinę aviacijos ir kosmonautikos dieną (balandžio 12 d.),  Tarptautinę civilinės aviacijos dieną (gruodžio 7 d.) ir Karo aviacijos įkūrimo dieną (kovo 12 d.). Ar turėsime visus vienijančią Lietuvos aviacijos dieną, priklausys nuo to, kaip pavyks visiems sutarti ir pagrįsti jos būtinumą,“ – sako CAA direktorius Joris Gintilas.

CAA kreipiasi į aviacinę bendruomenę, prašydama aptarti šį klausimą savo kolektyvuose arba su bendraminčiais ir pareikšti nuomonę, ar pritariama idėjai įsteigti Lietuvos aviacijos dieną ir, jei taip, parašyti, kokią dieną ji galėtų būti švenčiama. Atsakymus galima siųsti iki 2018 m. birželio 4 d. el. paštu jolanta.bartkaitiene@caa.lt.

Gauti pasiūlymai bus apibendrinti ir organizuota tolesnė diskusija, kad būtų suformuota ir įforminta galutinė nuomonė.